Enamikel osalejatest oli lõppstaadiumis vähk ning mitu neist surid aasta pärast katset - kuid mitte enne vaimset seiklust, mis näis leevendavat nende viimaste elupäevade eksistentsiaalset kurbust.

"Ärevus läks maha ja jäi maha," ütles dr. Peter Gasser, kes viis teraapiat läbi ning hoidis oma patsientidega sidet aasta pärast katsete lõppemist.

Äsja avaldatud uuring märgib väikest sammu samal meelel teadlaste koalitsiooni ja rahastajate poolt, kes üritavad hallutsinogeene peavoolu psühhiaatriasse tagasi tuua. Enne kui teadusuuringud USA-s 1966. aastal ära keelati, testiti LSD-d mitmete erinevate psühholoogiliste seisundite puhul, sealhulgas elu lõpu ärevus.

Viimasel paaril aastal on mõned psühhiaatrid Ameerikast ja väljastpoolt, koostöös riigipoolsete reguleerijatega ning eetikanõukogudega, testinud ecstasy kaasabil psühhoteraapiat traumajärgse stressihäire leevenduseks ning teinud katseid ka teiste hallutsinogeenidega.

LSD-ga psühhoteraapial oli patsientidele üldjuhul positiivne mõju, mis jäi kestma. Aine mõju all elasid paljud läbi ka negatiivseid emotsioone, kuid psühhiaater oli alati kõrval ning kinnitas, et see läheb üle. LSD mõju kadumise järel läbiti veel pikki tunde kõneteraapiat ning kahe kuu järel oli kaheksa osaleja ärevus langenud 20% võrra. Positiivne mõju jäi ka kahe aasta jooksul püsima nende patsientide puhul, kes elus olid.

Dr. Gasseri sõnul oli uuring liiga väike, et lõplikke järeldusi teha, kuid teadlased näevad neid tulemusi kui milleig algust. LSD ei põhjustanud ühtegi tõsist kõrvalmõju, välja arvatud lühiajalisi ja teraapiliselt tähenduslikke episoode ahastust.

Osalejad tundsid üldiselt, et said teraapiast kasu. "See on kontseptuaalne tõestus," ütles dr. Doblin, üks uuringu kaasautoreid. "See näitab, et selliseid katseid võib teha ohutult ning neid tasub teha."