Reedel, 3. veebruaril hakkas Elbing oma Põhja-Tallinnas asuvas korteris üksinda alkoholi tarbima ja jõi peaaegu terve öö. Peale selle manustas ta kokaiini ja amfetamiini. „Vahepeal ma küll ka magasin, aga siis, kui üles tõusin, panin edasi alkoholi ja narkootikumi,” rääkis Elbing päev pärast röövi politseile. „Kui ma üles tõusin, ma ei tea, mis kell see võis olla, igatahes oli õues juba valge, siis tundus mulle elu nii mõttetu ja otsustasin minna poodi röövima.”
Poeröövis kasutatud matšeete.

Elbing ei osanud selgitada, miks ta just sellele mõttele tuli – vajadust tal enda sõnul selleks ei olnud. „Raha on mu elus piisavalt,” kinnitas Elbing. „Ma lihtsalt tahtsin vangi minna, sest seal oleks olnud vähemalt mingi kindlus elul. Selleks ma mõtlesingi, et lähen röövin poodi, teen kõik selleks, et ma vahele jääksin politseile ja et siis saangi vangi minna,” lisas ta.

Lootis kiiresti vahele jääda

Telefoni jättis Elbing koju, kuid võttis kaasa matšeete tüüpi noa, mis oli tal kodus olnud juba kümme aastat. Poodi võttis ta kaasa ka tumedat värvi spordikoti, pani sinna Nike botased ja rohelise ilma kapuutsita jope ning jalga tõmbas kaks paari pükse. „Kui politsei mind kinni peab, siis on mul vanglas kohe vahetusriided võtta,” selgitas Elbing. „Aga meditsiinilise sideme panin kaela selleks, et sellega end arestimajas või vanglas üles puua.”

Andrus Elbing tõmbas jalga kaks paari pükse, et vanglas oleks vahetusriided kohe võtta.

Elbing teadis, et Tööstuse 47 majas, politseimaja vastas, on toidupood. „Lootsin, et siis jõuab politsei kiiresti kohale ja minu vahelejäämine on kindel,” selgitas Elbing, miks ta valis just selle poe.

Kaupluses oli parajasti tööl müüja Natalja. Teenindades parasjagu poe eakat püsiklienti, ei pannud ta Elbingut esialgu tähelegi. Rahulikul sammul poodi sisenenud Elbing astus vanaproua kõrvale ja jäi justkui oma järjekorda ootama. Kui ta oli seisnud seal paar minutit, vaatas Natalja talle otsa. „Nägin, et isik pani enda näo alumise osa katteks ette valge salli/rätiku,” kirjeldas Natalja politseile.

Seejärel surus Elbing vanaproua kergelt vastu letti, astus temast mööda ja võttis suuna otsejoones leti taha Natalja poole. Natalja märkas Elbingu paremas käes suurt nuga, millega ta tegi torkeliigutusi. „Mul ei olnud plaanis teda sellega torgata ja talle kehavigastusi tekitada,” väitis Elbing matšeetega tehtud ohtlike liigutuste kohta.

Venitas meelega

Siis askeldas Elbing pikalt kassaaparaadi kallal. Enda sõnul teinud ta seda meelega. „Kassaaparaadi sahtel ei tahtnud kuidagi avaneda ja ma nägin palju vaeva selle avamisega. Kuid ma tegin seda meelega, sest tegelikult ju kassa avaneb „total” nupuga, aga minul oli vaja kindlalt aega venitada, et politsei kohale jõuaks,” kommenteeris Elbing.

Politsei jõudis sündmuskohale kell 12.35. Üks patrullpolitseinik teatas ettekandes, et Elbing allus korraldustele: pani spordikoti ja noa maha, tuli aeglaselt kauplusest välja. Seejärel pandi ta käed raudu. Elbingu käitumist politseiautos on iseloomustatud kui väljakutsuvat. „Tõi selja taga olevad raudus käed ette ja tema sõnade järgi üritas ennast üles puua,” lisas politseinik.
Elbing poes kassaaparaadi taga

Patrull toimetas Elbingu jaoskonda ja ta paigutati kambrisse. Elbingu joobeks märgiti 0,78 mg/l. Ta silmad punetasid, pupillid olid suured, reaktsioonikiirus normaalne, kõne kiire, tajud selged, kuid kerged koordinatsioonihäired ning rahutu käitumine. Tunda oli alkoholilõhna. Narkoproovi talle ei tehtud, sest juba alkoholijoove oli kuritegu raskendav asjaolu.

Kohtutoimikule käsitsi lisatud kommentaaris märkis Elbing, et tema tegu oli lapsik ja idiootne.

Andrus Elbing tunnistas end kohe kuriteos süüdi. „Tunnistan täielikult, et olen antud kuriteo toime pannud, aga ma kahetsen, et sellise teo toime panin,” ütles Elbing Pärnu mnt 139 politseijaoskonnas. Kohtutoimikule käsitsi lisatud kommentaaris märkis Elbing, et tema tegu oli lapsik ja idiootne. „Minu selline käitumine oli põhjustatud sellest, et tarvitasin alkoholi ja narkootikume segamini, enne seda olin läinud riidu inimestega, kes on mulle väga lähedased,” selgitas Elbing. Kohtutoimikust selgub, et Elbing kahetseb oma tegu. „Ma olen kauplusele nõus hüvitama kõik tekitatud kahju ja ma soovin kindlasti müüja ees vabandada,” sõnas Elbing.