12 Läänemerest Aadria ja Musta mereni mööda Euroopa Liidu idapoolsemat äärt kulgevat riiki ühendava algatuse Tallinna tippkohtumisel osalemiseks on juba avalikustatud kava järgi andnud nõusoleku Bulgaaria, Leedu, Läti, Poola, Rumeenia, Saksamaa, Sloveenia, Ungari ja Poola president. Kohtumist võõrustab Eesti president Kersti Kaljulaid.

Ent koroonaaeg vajutab üritusele oma pitseri, sest enamik osalejaid ühineb Tallinnast juhitavate aruteludega interneti vahendusel.

Eesti Päevalehele ja Delfile teadaolevalt on praegu plaanis Tallinnasse tulla Poola presidendil Andrzej Dudal ja Bulgaaria presidendil Rumen Radevil.

Juba mitmel eelmisel kolme mere initsiatiivi tippkohtumisel on saanud tavaks, et kõnelustesse kaasatakse ka Euroopa Komisjoni, USA ja Saksamaa esindajad.

Praeguseks on teada, et Brüsselist osaleb Tallinna kõnelustel Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager, kellega president Kaljulaid sel nädalal Brüsselis ka ürituse ettevalmistamise asjus kohtus.

Kas USA-d esindab välisminister?

Kuigi tippkohtumiseni on jäänud ainult nädal, pole seni avalikustatud, kes võiksid USA-d ja Saksamaad esindada.

USA-s käib teatavasti kiire valimiseelne kampaaniaperiood, mistõttu on paljude sealsete poliitikute tähelepanu kodumaal. Ent teadaolevalt on kutse osalemiseks esitatud USA välisministrile Mike Pompeole. Selles on avaldatud valmisolekut nii virtuaalseks osalemiseks kui ka võimaluseks, et ta tuleb Tallinnasse kohale. Ent mõistagi oleneb osalemine USA välisministri ajakavast.

On avaldatud valmisolekut nii Pompeo virtuaalseks osalemiseks kui ka võimaluseks, et ta tuleb Tallinnasse kohale.

Pompeo osalemine oleks väga sümboolne. Just tema eestvõttel eraldas USA valitsus sel kevadel kolme mere algatuse investeerimisfondi miljardi dollari suuruse panuse. Fond, millega ühines sel aastal ka Eesti, on loodud toetamaks investeeringuid kolme mere riikides.

Alguses oli Tallinna kohtumine planeeritud lausa kahepäevasena – presidentide kohtumisele pidi järgema suurejooneline majandusfoorum, ent koroonapandeemia on mõistetavalt kava kokku tõmmanud. Praegusel ajal ei tule suurem reisimine lihtsalt kõne alla.

Seepärast on üritus koondunud nüüd 19. oktoobri pärastlõunale, alustades presidentide vahelisest diskussioonist ja lõppedes üksikasjalikemate paneelidega kolme mere investeerimisfondi ja digiteerimise teemadel. Kohtumine peaks olema ka avalikult veebis jälgitav, välja arvatud üks kinnine presidentide omavaheline jutuajamine.