„Otsus oli muidugi raske, pikalt pidime arutama. Kandidaadid olid kõik head ja sobivad, aga valisime Erik Roose tänu tema pikaajalisele ajakirjanduskogemusele ja heale juhtimiskogemusele, samuti väga põhjalikult läbitöötatud ja -mõeldud visioonile. Erik Roose sai valdava enamuse nõukogu poolthääled. Nii et palju õnne!” ütles ERR-i nõukogu liige Rain Tamm vahetult pärast nõukogu koosolekut.
Erik Roose

Roose ametisse kinnitamise otsuse poolt olid Tamme sõnul kõik nõukogu liikmed, kellel oli võimalik hääletamisel osaleda. ERR-i andmetel kogus aga Roose hääletuse esimeses voorus kõige vähem hääli ja langes konkurentsist, kuid Allar Tankleri ja Mart Luige vahel valides jõudis nõukogu patiseisu. Seejärel hakati kandidaate ükshaaval läbi hääletama. Iga kandidaadi puhul pidid nõukogu liikmed ütlema, kas on poolt või vastu, ning sel moel hääletades kogus Roose lõpuks kaheksa poolthäält.

Prioriteedid vaadatakse üle

Juunist ERR-i juhitoolile istuv Erik Roose ütles eile õhtul Eesti Päevalehele, et vahepealset aega tahab ta kasutada selleks, et organisatsiooni toimimispõhimõtted endale selgeks teha. „Allikmaa on kümme aastat teinud tublit tööd ja seda kõike nullist alustada pole mingit mõtet. Enne kui toimetama hakkan, tahan enda jaoks asjad selgeks teha ja võrrelda erameedia ja avalik-õiguslikku meediat,” ütles Roose.

Küsimus on selles, et kas selle 37 miljoni eest saaks võib-olla midagi rohkem, midagi paremini, midagi muud.

Juhikandidaatide debati ajal kõlanud väidetega, justnagu oleks ERR maksumaksjale liigne kulu, Roose päri ei ole. „Iga leibkond maksab ERR-ile iga kuu vähem kui neli eurot. Piltlikult öeldes on see vähem kui Postimehe, Päevalehe või Äripäeva kuu tellimus, ja kui arvestada, mida kõik pere lastest kuni vanaema ja vanaisani saavad, siis liigsest kulutamisest siin juttu ei ole. Küsimus on selles, et kas selle 37 miljoni eest saaks võib-olla midagi rohkem, midagi paremini, midagi muud. Kindlasti peab prioriteedid üle vaatama. Kui üks juht on paigal olnud kümme aastat, siis on inimesed paratamatult langenud mugavustsooni,” kõneles Roose.

Tulevane rahvusringhäälingu juht ei välistanud, et näiteks Mart Luige kandidatuur võib kõne alla tulla ERR-i tulevase juhatuse liikmete valimisel. „Ma tunnen suurt aukartust. Konkurendid olid tublid,” võttis Roose konkursi kokku. „Mõlemad korraliku ajakirjandustaustaga, Mart Luik pigem teletaustaga ja Allar Tankler pigem lehetaustaga. Võib-olla minu eelis oli see, et mul oli natuke kõike ja kõige rohkem ehk uut meediat, mis on ka kõige kiirem asi, millega peab hakkama ka tegelema.”