Helve Särgava on Harju maakohtu esimees alates 2006. aastast, mil maakohus ühines Tallinna linnakohtuga. Varem oli ta Tallinna linnakohtu esimees.

Justiitsministeeriumi teatel lõppevad 2015. aasta lõpus ametiajad Pärnu maakohtu ning Harju maakohtu esimeestel. Alates 1. veebruarist lõppeb ametiaeg ka Tartu halduskohtu esimehel, kuna ta liigub kohtunikuks II astmesse.

Hetkel on uute esimeeste valimisprotsessid pooleli erinevates staadiumites. See tähendab, et ühegi kohtu uues esimees ei ole veel selgunud.

Praegu kehtiva kohtute seaduse kohaselt valitakse kohtutele uued esimehed sama kohtu kohtunike hulgast. Esimees valitakse sisemise konkursi korras. Esimehe nimetab ametisse justiitsminister kuulates ära selle kohtu üldkogu (konkreetse kohtu kõigi kohtunike kogu) arvamuse ning saades väljapakutud kandidaadi osas ka nõusoleku Kohtute Haldamise Nõukojalt. Justiitsministrit aitab otsust kõigil juhtudel teha ka konkursikomisjon, kes tegeleb otseselt kandidaatide hindamisega. Konkursikomisjoni kuuluvad kolm riigikohtu esimehe määratud kohtunikku ning kolm justiitsministri määratud ministeeriumi ametnikku.