Sihi 122 on üks vähestest Nõmmel sel aastal müüki tulnud arendustest.

Pealinnas kerkib jätkuvalt uusi maju kõige rohkem kesklinna piirkonda, kuid arendustegevust võib näha kõikjal üle linna.

Domus Kinnisvara maakleri Neeme Liiva andmetel on kesklinnas viimastel aastatel olnud pidevalt pakkumisel 30–40 korterelamuarendust. Meelispaigad on veel Kalamaja, Kristiine, ka Lasnamäe algus, Mustamäe ja Haabersti.

Kallimad korterid on kesklinnas –näiteks lausa 5000 eurot/m² Pirita tee 26 Meerhofi majas ja Kentmanni tn 6. „Mõlemad projektid on peaaegu läbi müüdud, mis on pakutavat hinnataset arvestades isegi veidi üllatav,” nendib kinnisvarafirma Ober-Haus analüütik Rain Rätt. „Enamik uusi kortereid kesklinnas on siiski hinnavahemikus 2000–3500 eurot/m², äärelinnas 1500–2000 eurot/m².”

Arenduste suur hinnavahe määrab Pindi Kinnisvara partneri Peep Soomani sõnul ka kinnisvaraturu aktiivsuse. „Ei saa üle ega ümber kohalike ostujõust, seetõttu on äärelinnas ja linna ääres nõudlus suur,” kõneleb Sooman, pidades linnaäärena silmas eelkõige Laagrit ja Peetri alevikku. Tema sõnul pole seal haruldane seegi, et 2/3 majast müüakse ära juba enne, kui maja üldse valmis saab ning kolmandik jääb müüa siis, kui maja on valmis. Näiteks jõuab oktoobris Laagris Kasekodus ehitusega lõppjärku 20 korteriga maja, kus on Soomani kinnitusel kõigile korteritele tahtjad.

Pealinnas on samuti mõni niisugune näide tuua. „Üks selline on Põhja-Tallinnas Ketraja tänaval, kus maja müüdi välja praktiliselt nädalaga,” viitab Neeme Liiva. Veelgi markantsema näite toob ta Lasnamäelt, kus Virbi 10 rajatavas hoones broneeriti pooled korterid veel enne ehitustegevuse algust.

Enamasti paberi pealt siiski enam ei osteta, tõdeb Rain Rätt, lisades, et uute korterite pakkumine on Tallinnas taas hakanud ületama nõudlust ja tõenäoliselt on uute korterite hinnatõus saavutanud mõneks ajaks tarbijatele piiri.

Rakvere

Uusarendus Rakveres

Rakveres Mõisavälja tänav 6 asuva kahekorruselise kortermaja näol on tegemist ainuarendusega viimase kuue-seitsme aasta jooksul. Kui kõrvale võtta Paide, kus kortermajade uusarendusi üldse pole või mõne teise merest kaugemale jääva väikelinna eluasemeturg, siis on Rakvere arendus mainimist väärt.

Mõisavälja hind on hetkel 980 eurot/m², keskmise tüüpkorteri hinnaklass Rakveres on 550–650 eurot/m². Kõrgeimad ruumeetrihinnad on 70ndate ja 80ndate vahel ehitatud kesklinna majades Turuplats 3 ja Turuplats 7, kus tehinguid on Uus Maa Kinnisvarabüroo andmetel tehtud kuni 1500 eurot/m². Samuti on hinnatud Pikk tänav ja teada kui kõrgema ruutmeetrihinnaga koht – kuni 1000 eurot/m².

Mõisavälja 6 arendaja, Uus Maa Kinnisvarabüroo Virumaa OÜ tegevjuht Margus Punane ütleb, et väikelinnas paberil müügist rääkida ei saa. Korter peab olema valmis, et näha, millega tegemist. „Mõisaväljal on olnud huvilisi n-ö seinast seina, küll noored, kes ühiselu alustamas ja ka eakamaid, kes plaanivad korralikus kortermajas tulevikus pensionipõlve veeta,” lisab Punane.

Narva ja lähiümbrus

Narva suurim korterelamu arendus asub Puškini 69.

Narvas ja selle lähiümbruses on uusarendusi vähe. Seda põhjusel, et ehitushind (u 800 eurot/m²) on oluliselt kõrgem kui tänane turuhind (u 500 eurot/m²), kommenteeris Pindi Kinnisvara maakler-hindaja Rene Zorin. „Narvas ulatuvad vaid üksikud tehingud hinnatasemeni tuhat eurot pinnaühiku kohta,” ütleb ta. Kohtla-Järvel ja Jõhvis pole tema sõnul viimastel aastatel uusarendusi olnud. Sealsed hinnad on Narva omadest veelgi madalamad. Suuremat arendustegevust võis viimastel aastatel täheldada Narva-Jõesuus, kus tehinguhinnad ulatusid kuni 1700 eurot/m². Narva-Jõesuus on arendatud nii korterelamuid kui ka ridaelamuid, mille ostjaskond oli valdavalt Vene päritolu. See turg toimis 2014. aasta suveni, siis Vene rubla kurss muutus ning Venemaa kodanike jaoks läks meie kinnisvara oluliselt kallimaks.

„Üldiselt võib öelda, et kohalik Narva elanik on juba väsinud vanadest tüüpkorterist ja ootab uusi lahendusi madalale ostujõule vaatamata, ütleb Zorin. „Peamine probleem on aga eespoolmainitud ehitushinna ja müügihinna liiga suur vahe, mis ei ärgita arendajaid uusi maju ehitama. Endiselt eelistatakse keskust (Narva, Jõhvi), aga on tekkinud ka neid, kes sooviksid kolida kesklinnast linna äärde, kuid seal on ehitushinna tõttu hinnakäärid veelgi suuremad.”

Narva suurim korterelamu arendus asub Puškini 69, nn keskklassi 72 korteriga korrusmaja. Tänaseks on müügis veel 15 kahe- või kolmetoalist korterit, ülejäänust valdav osa müüdi maha aastatel 2012–2014. Arendab AS Harju Ehitus, hoone ehitati 2008. aastal vanale, nõukogude ajal pooleli jäänud karbile. Ruutmeetri hind jääb vahemikku 580–640 eurot/m².

Tartu

Uusarendus Tartus Riia maanteel

Tartu suurim uusarenduste arendaja ning vahendaja Arco Vara müüb praegu nelja uusarendust: Pärna allee, Tähtvere 9, Lubja 2a, Kaupmehe 7. Äsja sai müüdud viies – Tiigi 80 kortermaja.

Kesklinn on igal juhul nõutuim piirkond, kuhu kortereid osta soovitakse, kommenteerib Arco Vara Tartu ja Tartumaa piirkonna juht Tarvo Tamme. Perede hulgas on tema sõnul populaarsed ka äärelinna arendused, nagu näiteks Kaupmehe 7 ja Pärna allee kortermajad. Mõlemad arendused asuvad Tartu linna piiril, Raadi-Kruusamäe piirkonnas. KV.ee kinnisvaraportaali andmetel maksab kalleim, Kivi tn 57 asuv korter 3216 eurot/m². Tamme sõnul on see pigem siiski marginaalne näide. „Hinna määrab siin eksklusiivsus: viimane korrus, hea vaatega, terrassiga. Muidu on uusarenduste ruutmeetri hinna ülemine piir 2000–2500 eurot/m² kandis,” täpsustab ta. Odavaim uusarenduse korter asub Luunja vallas – 870 eurot/m². Hinna määrab puhtalt asukoht.

„Praegu arendusi Tartus paberi pealt ei müüda. Klient tahab uut kodu näha, sees käia ja katsuda. Turul on nüüd piisavalt valikut ja pole ohtu pika otsustusaja tõttu millestki ilma jääda,” ütleb Tamme.

Pärnu

Uusarendus Pärnus Lubja tänaval

Pärnus on uusarenduse suurelt ette võtnud LVM Kinnisvara: kortermajad Villa 1, Riia 11, Papiniidu 74, Suur-Jõekalda 2, Aida 7, Tulbi 4, Papli 27, Seedri 4, Eha 1. Peamiselt ehitatakse rannarajoonis – see on ka nõutuim ja kallim piirkond. Ja muidugi kesklinnas. Samas on üksikuid projekte ka Ülejõel.

Kallimad korterid 2000–3500 eurot/m² on müügis rannarajoonis, hind 1500–3000 eurot/m² kehtib kesklinnas, teistes piirkondades asuvate korterite eest küsitakse 1200–1700 eurot/m². Kõige odavama kahetoalise korteri saab hetkel LVM Kinnisvara analüütikute andmetel Pärnus, 1200 eurot/m², ja kõige kallima 2900 eurot/m².

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing sõnab, et enamiku nende müüdavate projektide alustamise eelduseks on täna korterite eelmüük, mis on 30%. Sellised on näiteks Riia mnt 11 või Villa 1 projektid.