Aastaid kohalikke elanikke häirinud ebameeldiv lõhn on inspektsiooni teatel tingitud Horizon Tselluloosi ja Paberi AS-i tselluloosi ja paberi tootmisel kasutatavast tehnoloogiast, mis ei võimalda lõhnavaba tootmist.

"Probleemi peaks oluliselt vähenema, kui ehitatakse valmis ja rakendatakse töösse halvastilõhnavate gaaside - vesiniksulfiidi ja metüülmerkaptaan - järelpõletusseade. Selle esialgne valmimistähtaeg oli 31.10.2007, kuid tähtaega pikendati kuni 01.04.2008," ütles Päevaleht Online'ile keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul.

Tuule sõnul on ettevõttele tegevuseks väljastatud kõik nõutavad keskkonnaload ja keskkonnainspektsiooni Harjumaa osakonna inspektorid kontrollivad pidevalt ettevõtte tegevust vastavalt kinnitatud tööplaanile, samuti laekunud kaebustega seoses.

Viimane ettevõtte plaaniline kontroll toimus mullu 19. oktoobril koos Harjumaa keskkonnateenistuse spetsialistidega, kes on ettevõttele keskkonnalubade väljastajaks.

Kontrollide tagajärjel on ettevõtet rikkumistega seoses korduvalt trahvitud.

Näiteks määrati möödunud aasta 11. mail ettevõttele kompleksloa nõuete rikkumise eest - paiskas õhku rohkem saasteaineid, kui loaga oli lubatud - trahv 14 000 krooni.

Kuu varem, 10. aprillil tegi inspektsioon Horizonile ettekirjutuse, milles nõudis meetmete rakendamist eralduva vesiniksulfiidi koguste vähendamiseks.

Viimati karistati jäätmealase rikkumisega seoses ettevõtte vastutavat töötajat.

Tehast on uuesti kavas kontrollida pärast põletusseadme valmimistähtaja möödumist ja aastaaruannete esitamist - seega selle aasta II-s kvartalis.