Eile pärastlõunal läbirääkimiste kohta peetud pressikonverentsil ütles peaminister Jüri Ratas, et panditulumaksu ei tule, abikaasade ühisdeklaratsioonide uus regulatsioon on arutamisel ning pakendiaktsiisi ja magusamaksu saatus ja see, millega kaetakse eelarves saamata jääv tulu, on veel lahenduseta.

„Meil on seis selline, et jätkame töises konstruktiivses meeleolus läbirääkimisi ja mõttevahetusi nendel teemadel, millest teile nädal aega tagasi ülevaate andsime. Oleme ka täna seisukohal, et panditulumaksu ei tule,” sõnas peaminister. Ratas märkis, et Eestis teenitud kasumit ei peaks saama maksuvabalt välja viia, ja kinnitas, et viimase nädala jooksul on rahandusministeerium ka sisulisi arvutusi teinud.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski hinnangul edenevad läbirääkimised heas tempos. Tema sõnul on vahepealsel ajal tehtud olulised täpsustused kasumi väljaviimise kohta ja läbi räägitud ettevõtjate esindajatega.

Suured küsimused

„Tegemist ei ole üldse väikese asjaga. Olukorras, kus vähem kui kuu aega tagasi on kokku lepitud eelarvestrateegia, kus on nelja aasta tulud ja kulud omavahel tasakaalu viidud, siis loomulikult nüüd täiendav tulupoole ülevaatamine nõuab üsna tõsiseid arutelusid ja uute võimaluste otsimist,” selgitas Ossinovski. Tema kinnitusel ei tehta ehku peale midagi ja koostöö rahandusministeeriumiga on tõsine.

IRL-i võimalik ministritevahetus ei tulnud koalitsioonis jutuks, sest selle peab kõigepealt kokku leppima IRL.

IRL-i juht Helir-Valdor Seeder toonitas, et milleski pole veel lõplikult kokku lepitud. „Täisrehkendust ei ole veel. Katteallikate üle arutelu käib,” sõnas Seeder. Ta kinnitas, et kõik koalitsioonipartnerid on nõus arutama kõiki küsimusi ja lõpuks leitakse kompromiss. „Kindlasti ei ole mõtet teha järeldusi, mis on toetatud puudulikule informatsioonile ja andnud eksliku signaali,” viitas Seeder ametiühingute teadaandele, et riigitöötajate palgatõusu ärajätmine oleks lubamatu. „Kui on asjad kokku lepitud, anname sellest kindlasti ka teada.”

Ratas ei osanud öelda, millal kokkulepped võidakse saavutada, sest see oleneb peale ministrite ka riigikogu ja rahanduskomisjoni töötempost.

Viimasel nädalal õhus olnud võimalik IRL-i ministritevangerdus ei tulnud eilsel kohtumisel jutuks, sest selle peab IRL kõigepealt erakonna sees läbi arutama. Seederi sõnul ei ole seda küsimust erakonna eestseisuse päevakorras. „Personaliküsimusi päevakorras ei ole ega ka tule,” lausus ta.