Uusarendusse kodu ostes võib tekkida keeruline olukord, kui ostuplaan oli juba enne kriisi ja broneerimisleping arendajaga sõlmitud. Nüüd suhtuvad pangad konservatiivsemalt klientidesse, kelle palku on vähendatud või keda võib oodata koondamine. Mis saab sellisel juhul ettemaksuks juba tasutud broneerimistasust? Ja mida teha juhul, kui inimene tahab tehingust loobuda?

„Siis tuleks broneerimisleping üle vaadata ja asuda arendajaga broneerimistasu tagasi saamiseks läbirääkimistesse. Tasub kaaluda ka tehingu edasilükkamist, kui soov on osta just konkreetne korter,” soovitas Coop panga erakliendi kinnisvara finantseerimise äriliini juht Karin Ossipova.


Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma soovitas samuti tekkinud olukord eelkõige arendajaga läbi rääkida. „Võlaõiguslikud lepingud on erinevad ja kui ostja soovib tehingust taganeda, võib ta vajaduse korral kasutada ka õigusabi,” tõdes ta.

Viimastel aastatel on Ossipova sõnul märgatavalt kasvanud klientide arv, kes ostavad uue kodu, ja jätavad vana väljaüürimise eesmärgil alles. „Ehk tuleb nüüd sellest plaanist loobuda ja kaaluda omafinantseeringu suurendamiseks vana kodu müüki,” pakkus ta veel variante.