"Kooselusseaduse vastuvõtmisega eelmisel aastal ühiskonna liitmise asemel hoopis lõhestati ühiskonda. Seaduse korrektse vastu võtmise jaoks puudus eelmises riigikogu koosseisus vajalik häälte hulk, mis tingis seaduse rakendamise vajalikkuse eraldi seadusega riigikogu praeguses koosseisus. Rakendussätete vastuvõtmine on samuti takerdunud ning need, kes hääletasid omal ajal seaduse vastuvõtmise poolt, ei taha täna enam oma seadusandlikku tööd lõpuni viia. Selline halb õigusloome praktika ning määramatus võib tuua mitmeid kohtulahendeid ja kulusid maksumaksjale. Kooseluseaduse tühistamisega soovime lõpetada tekitatud segadus ja taastada endine ühiskonna enamust rahuldav olukord. Seaduse eesmärk on lõpetada seadusega tekitatud segadus, mis võib rikkuda õigustatud ootuse printsiipi ning sellega seoses tekitada hulgaliselt kohtulahendeid ning kulusid maksumaksjale."

Helme lausus, et umbes 2/3 inimestest ei toeta kooseluseadust. Tema sõnul peavad valitsejad poliitilisi otsuseid tehes arvestama valijate tahtega.

Helme andmetel on tänaseks sõlmitud 25 kooselulepingut, enamik neist erisooliste inimeste vahel. See näitab tema hinnangul, et praktiline vajadus kooseluseaduse järele on väga väike ja selle taga on vaid soov ühiskonda ümber kujundada.

"See on soov ümber teha ühiskondlikku korda, keerata pea peale traditsioonilised väärtused ja iidsed tõed," ütles Helme.

Tema sõnul ei nõua samasooliste kooselu reguleerimist ei rahvusvaheline õigus ega Eesti põhiseadus. "Perekonna mõistet võib laiendada, aga see on poliitilise valiku koht," ütles Helme.

Helme sõnul on kooseluseaduse tühistamise poolt nii EKRE kui Keskerakond. IRLi fraktsiooni enamus on kooseluseaduse tühistamise poolt, vähemus aga ei toeta seda. Ta kritiseeris teravalt Vabaerakonda, mis kritiseeris kooseluseadust, aga ei toeta selle tühistamist.

Kooseluseaduse tühistamise arutelu jätkub homme.