Habitarel läbi viidud küsitluses vastas iga kolmas külastaja, et nad seavad disainis jätkuvalt olulisele kohale ökoloogia, säästva arengu ja kodumaisuse. Teiste oluliste asjadena eelistati sisustuses selgust, praktilisust ja kvaliteeti. Ühtlasi hakkab külaliste hinnangul must-valge sisustus üha enam teed andma värviküllusele.

Habitarel osales seekord esimest korda ka väga palju väikeseid disainifirmasid, keda tahetakse järgmisel messil senisest rohkem rambivalgusesse sättida. „Tahame veelgi enam esile tõsta soomlaste uusimat loomingut, unustamata seejuures vana. Uuendused puudutavad tugevalt ka kaasaegse kunsti üritust ArtHelsinki, mille kuraatorina on juba alustanud Aura Seikkula,” ütles Habitare-messi programmijuht Laura Sarvilinna.

XIV Habitare disainivõistluse teemaks oli sel aastal: „Kui äkki tuleb külalisi”. Võidu viisid koju tööd „Kiepaus” (tõlkes: pöörlemine) ja „Kuusio” (tõlkes: kuuspakk). Võistluse peakohtunik oli arhitekt Juhani Pallasmaa.


KUUSPAKK Sami Markkula, Minna-Maria Salonen, Erik Lindahl, Heikki Konu ühistöö „Kuusio” võitis teise peaauhinna. Kuus kokku pakitud taburetti saab istumisalusteks lahti harutada või vajadusel lauana kasutusele võtta.

MEELEOLUNOPPEID Habitarelt

JÕEHOBU TOAS? Kristina Saajanaho ja Oona Hytöneni jõehobutooli saab kasutada nii diivani kui ka tugitoolina või ka voodina. Elavda ainult oma kujutlusvõimet. Kollektiivi Unveiled kuuluvad eelmisel aastal Lahti disainiinstituudi lõpetanud noored.

LAUD VÕ PEEGEL? Elina Ulvio multifunktsionaalset eset saab kasutada väikestes ruumides nii laua kui ka peeglina. Väike muutus, ja olustik muutub kohe.

POTIKE, KASTA END ISE Aino Michelseni „Timjam” koosneb kahest keraamilisest ürdipotist ja veenõust. Isekastev süsteem sobib hästi minikööki või kitsale aknalauale. Oma lemmikvärvidest koosneva kolmeosalise kombinatsiooni võib igaüks ise kokku panna.

LIBLIKAD SEINAL Valgustitootja Tunto uutes Butterfly valgustites on kasutatud kõige uuemat OLED-tehnoloogiat – valgusallikaks on orgaaniline LED.

SOHVA NAGU KÜBAR Aino Michelseni lamamissohva „Mai” ammutab inspiratsiooni Vietnami traditsioonilisest riisivartest punutud kübarast. See on ühtlasi ka austusavaldus kohaliku kudumistraditsiooni vastu.

MA KEERLEN, MA PÖÖRLEN Pipsa Pokkineni ja Sanni Sipilä linnupesa sarnane tekstiilist rippiste „Kiepaus” võitis ühe peaauhinna.

VÄIKE ÕDE Aino Michelseni rotangist tugitool „Em”. Sellist kudumisstiili kasutatakse tavaliselt ka traditsiooniliste Vietnami korvide puhul. „Em” tähendab tõlkes väike õde.

SILMAD LAKKE! Osakond Ahead! – vihmavarjusadu Kaisa ja Timo Berry disainistuudiolt Both.