Isa Ivaril on Ott Tänaku rallisõitjaks kujunemisel väga suur roll. Isa garaažis tegi ta tehnikaga esimese tutvuse ja isa ralliautoga tegi Ott ka oma esimese võistlussõidu. Pärast poja esimest katsetust sai isast väärtuslik taustajõud, kes aitas pojal tippu jõuda.

Ivar Tänak, millisel hetkel oli sinu jaoks selge, et Ott tuleb maailmameistriks?

Eks me uskusime seda kõik, aga ei tahtnud ära sõnuda. Kui auto üle viimase katse finišijoone tuli, oli kõik selge. Ta tuli sealt väga suure hooga. Hoidsime pöialt, et midagi ei juhtuks.

Kas pole hämmastav, et ta sellise hoo pealt niivõrd puhtalt sõidab?

Tal on juba aastaid olnud puhas ja säästlik sõidujoon. Sõidab autot ja ennast säästvalt, mitte lõhkuvalt.

Kui sa tahad mingil alal maailma parim olla, pead pingutama ja panema ka teised enda ümber pingutama.

Kui sa hakkasid Otiga seda ralli asja ajama, kas sa kasvatasid teda maailmameistriks või eelkõige meheks ja inimeseks?

Võidusõitjaks. Ta on ka ise maininud, et saab nüüd aru, miks isa temaga tol ajal karm oli. Olin kuri ja nõudsin palju. Praegu ta nõuab ise teistelt, sest teab, et see ei tule lihtsalt. Kui sa tahad mingil alal maailma parim olla, pead pingutama ja panema ka teised enda ümber pingutama.

Ott on emotsionaalne, aga suudab vajaduse korral negatiivsed emotsioonid kuklasse ajada.

Kui Saaremaa kadakas lüüakse pikali, siis tõuseb see püsti. Elu on teda karmilt kasvatanud – siit see tugevus tuleb. Tagasilööke on palju olnud. Kõik, mis ei tapa, teeb tugevaks.

Eriti just see hetk, kui sult võetakse auto istumise alt ära – M-Sport saatis ta meeskonnast minema ja tundus, et karjäär on läbi. Kuidas seda üle elada?

Kindlasti oli see raske. Aga noortele tuleb natuke rohkem võimalusi anda. Keegi ei hakka kohe kiiresti sõitma. Mõni hakkab vaikselt ja stabiilselt. Ott tegi vastupidi: sõitis kiiresti ja lõhkus autosid, aga oli kogu aeg pildis. Tiimi bossid teadsid, et küll see stabiilsus ka ühel hetkel tuleb. Kui sul kiirust pole ja sõidad stabiilselt seitsmendaid kohti, siis ei juhtu midagi, keegi ei palka sind.

Kas tol vaheaastal – 2013 – oli mingil hetkel lootusetuse tunne ka?

Kindlasti oli, aga sellele ei tohtinud mõelda. Püüdsime hoida positiivseid mõtteid ja see kandis ühel hetkel vilja.

Kust Oti kiirus pärineb? Palju sina oled püüdnud talle sõidujoont õpetada?

Pigem geenidest. Tema esimene võidusõit oli jäärajal, kui mina olin veel tegev võidusõitja. Ta pani mulle kohe ära. Poeg oli esimene, mina teine. Oli näha, et tal on hoog olemas. Ott on ise palju õppinud ja tal on ka häid õpetajaid jagunud. Mina lihtsalt sundisin takka.

Ootad nüüd ka teist, kolmandat ja neljandat tiitlit?

Nüüd on juba märksa kergem. Esimest rallivõitugi tuli pikalt oodata, järgmised tulid juba lihtsamalt. Küllap tulevad lihtsamalt ka järgmised tiitlid.