Rahandusminister ütles intervjuus Terevisioonile, et kui tänasel juhul liita olemasolevatele investeerimisplaanidele kõik ootused, siis tekib oht riigi eelarve tasakaalule, kirjutab ETV24.

"See on põhjus, miks me oleme täna otsustanud, et enne seda, kui maikuu viimasel neljapäeval kinnitatakse uus riigieelarve stateegia, võetakse aeg maha ja vaadatakse rahulikult üle, mida riigis on tehtud ja mida saab teha," selgitas Padar.

Ministri sõnul on investeeringuteks kinnitatud maht enam kui 40 miljardit krooni kolmeks aastaks. "Arutelu koht on see, et soove on 10 miljardi võrra rohkem ja siin peab riik valikud tegema."

Põhilised investeeringud tehakse ministri sõnul haridusse ja infrastruktuuri, kuid on ka rida teisi vajalikke alasid ja kõike seda tuleb teha liigsete lubadusteta, mida ei suudeta täita.

Padar ütles, et eelarve strateegias aastateks 2009-2012 tuleb paika panna, kas teehoiukavaks on 12 miljardit või 15 miljardit. "Selge on see, et peame vaatama, kuhu see kolm miljardit panna ja kas selle all koolid kannatavad või ei."

Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) arendusdirektor ja juhatuse liige Elari Udam ütles koolide ehitamise projektist rääkides, et praeguse seisuga on valmis ehitatud 21 kooli, millest üks on riigikool ja teised on kohalike omavalitsuste koolid. Töös on veel üheksa kooli, millest seitse saavad valmis algavaks õppeaastaks.

"Riigkogu poolt kunagi algatatud kooliinvesteeringute programmi maht riigikoolide osas on 850 miljonit krooni. Siin peab riik otsustama, kas see on piisav, vajalik ja võimalik. Kui need otsused tulevad, siis RKAS need ka ellu viib. Kindlasti ei ole seda hirmu, et koolide arvelt tehtaks midagi muud. See ei ole võimalik, sest on väga kindlad regulatsioonid, mis ütlevad, et selle programmi rahad on eraldi arvel ja eraldi arvestusega, see raha ei ole kuskile mujale liikumas," ütles Udam.