Venemaa peaministril Vladimir Putinil piisas vaid ühest hiireklõpsust, kui Siberi maardlatest pärit nafta hakkas voolama energeetikaettevõttele Rosneft kuuluvasse 100 000-tonnisesse naftatankerisse Moscow University, mille sihtkohaks on Hong Kong, vahendas Reuters.
"See on Venemaa jaoks suur uue aasta kingitus," rõhutas Putin terminali avamisel peetud kõnes. "See on strateegiline projekt, kuna see võimaldab minna uutele turgudele, kasvavatele Aasia-Vaikse ookeani turgudele."
Putin meenutas, et Ida-Siberi-Vaikse ookeani naftajuhtme rajamist otsustati hakata arendama 2004. aastal, vahendas Itar-Tass.
"Viie aasta jooksul oleme me teostanud kõik, mida me planeerisime," teatas Putin.

Peamine sihtpunkt Hiina
Venemaa on jagelenud oma peamise energiatransiidi sihtkoha Euroopa Liiduga aastaid. Seetõttu on Kreml otsinud võimalusi oma energiatransiidi mitmekesistamiseks, nähes prioriteetsemat tuluallikat Aasias, eelkõige Hiinas.
Kahe riigi energeetikaalane koostöö on viimastel aastatel üha tihenenud. Tänavu alustas Venemaa veel ühe Hiinasse kulgeva naftatrassi rajamist, mis peaks valmima 2010. aasta oktoobriks. Hiina arengupank laenas aga nafta tagatisel Vene naftafirmadele 25 miljardit dollarit (250 miljardit krooni), sealhulgas said Rosneft ja Transneft mõlemad Hiinalt raha. Kozmino sadamast jõuaks Hiinasse aastas aga 15 miljonit tonni naftat, vahendas Bloomberg.
UralSib Financial Corp. peaanalüütik Chris Weafer arvas, et Venemaal tuleb Kaug-Itta ehitada naftatöötlemistehaseid, mis annavad riigi naftatootmisele lisaväärtuse ja välistavad konkurentsi odava Lähis-Ida naftaga.
Kremli plaanide järgi tulevikus Venemaa suuruselt kolmandaks naftaterminaliks muutuv Kozmino sadam on Ida-Siberi-Vaikse ookeani naftajuhtme lõpp-punkt. Taišetist algavat 4700 kilomeetri pikkust gaasijuhet hakati ehitama 2006. aastal ja see peaks lõplikult valmima nelja aasta pärast. Venemaa plaanib Kozmino sadama kaudu eksportida 2010. aasta esimesel poolel 3,1 miljonit tonni naftat, kuid ekspordimahtu on kavas lähiaastatel suurendada 600 000 barrelini päevas. Sadama naftaterminal läks Venemaa energeetikaettevõttele Transneft maksma 2 miljardit dollarit (20 miljardit krooni). Hetkel asuvad Venemaa suurimad naftaterminalid Primorskis ja Novorossiiskis.