Eelnõu eesmärk on algatajate teatel tagada ERJK koosseisus isikute üldine usaldusväärsus. "Erakondade rahastamise seaduspärasust kontrollima õigustatud organi liikmed ei saa olla karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest, olla karistatud tahtliku riigivastase süüteo eest ning samuti ei tohiks komisjonis olla liikmeid, kellel on taolisel alal tegutsemine keelatud," sedastab eelnõu tutvustus.

„Keskerakondlase Priit Toobali nimetamine ERJK liikmeks oli nii häbiväärne samm, et sellele ei saa reageerimata jätta. Kutsume kõiki saadikuid toetama eelnõu, mille eesmärgiks on eemaldada Toobal komisjoni tööst. Vaid nii on võimalik tagada komisjoni usaldusväärsuse säilimine. Kui erakondade rahaasju saadetakse kontrollima inimene, kes on peasekretärina osalenud hämarates ja ebaseaduslikes rahastamisskeemides, läheb see otseselt vastuollu avalikkuse õiglustundega,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Kalvi Kõva eelnõu algatamisel.

Tema sõnul on seadusemuudatusel ka selge ennetav mõju, mis välistab tulevikus olukorrad, kus mõni erakond asub komisjoni mehitama seaduserikkujatega.

Keskerakond esitas ERJK eelnõule hulga vastuväiteid, kuid eelnõu tagasilükkamise ettepanekut ei teinud

Keskerakonna saadikud kasutasid võimalust sõnavõttudeks ja väljendasid eelnõu suhtes tugevat vasutmeelsust, kuid fraktsioon ei teinud ettepanekut eelnõu tagasi lükata.

Eelnõu tutvustamise ja sõnavõttude järel on võimalik avada läbirääkimised, mille käigus oleks võimalik teha ettepanek eelnõu tagasilükkamiseks, kuid see võimalus jäeti kasutamata ja nii lõpetati eelnõu esimene lugemine ilma hääletamiseta.

Muudatusettepanekute tähtajaks määrati 17. mai kell 17.15.

Kadri Simson: keskfraktsioon teeb ERJK eelnõule parandusettepanekuid, ent Toobal peaks komisjonist välja jääma

Keskerakonna esimees Kadri Simson ütles, et fraktsioon otsustas teha eelnõule muudatusettepanekuid, sest ei pea õigeks, kui seadus tehakse lähtuvalt ühest inimest.

„Kui otsida erakondade rahastamise komisjoni kõige puhtamaid liikmeid, siis on meie hinnangul rida tegusid, mille tegijad ei peaks komisjoni kuuluma,“ sõnas ta ja ütles, et komisjoni ei peaks kuuluma ka inimesed, kes optimeerivad makse offshore-firmades või kes on riigile võlgu. Nõuet, et komisjoni liige ei tohiks olla kriminaalkorras karistatud, pidas Simson mõistlikuks.

Sellest järeldub, et Priit Toobal ei peaks komisjoni kuuluma? „Paraku jah, jääks Priit Toobal nende tingimuste juures komisjonist välja,“ ütles Simson.