Noma on restoran, mis toob Kopenhaagenisse inimesi ainult selleks, et sealset kulinaarset elamust kogeda. Just elamust, sest külastajate arvustuste põhjal on lisaks imeheale toidule ja veinile seal käimine omaette kogemus. Näiteks korraldatakse lõuna ajal ka tuure restorani kööki, kus näeb järgmise käigu valmimist. Mitmekümnest käigust koosneva menüü puhul võib oodata konkreetse roa valmistanud koka poolt toidu tutvustamist ja ilmselgelt on võimalik toidu kõrvale võtta ka täppisteadusena kokku pandud veini- või mahlamenüü, mis teeb kogemuse tervikuks.

Kuid hoolimata kõrgest lennust edetabelites ja kahest Michelini tähest, ei ole Noma ülevoolavalt pidulik, tunnistavad külastajad. Pigem on tegemist sõbraliku ja personaalse teenindusega ning ka smart casual riidevalikus ei pea end restoranis, mis on end sisse seadnud renoveeritud vanasse laohoonesse, kohatuna tundma. Parima restorani tiitli on Noma võitnud aastatel 2010, 2011, 2012 ja uuesti 2014.

Noma nimi tuleb kahest taanikeelsest sõnast "nordisk" (põhjamaine) ja "mad" (toit) ja huvitavaid interpretatsioone Põhjala/Skandinaavia köögist sealt just leida võibki.

Noma restoran asub Kopenhaageni kesklinnas Christianshavni rajoonis ning see on ehitatud vanasse loahoonesse. Peakokk on René Redzepi ja restoran avati 2003. aastal. 2012. aasta suvel kolis Noma restorani pere kümeks päevaks ajutiselt Londonisse Claridge'isse Mayfairis, kus avati pop-up restoran Kopenhaageni maja remondi ajaks.

Noma üks asutajatest ja peakokk René Redzepi Noma köögis

Ilmselt ei ole üllatus, et reserveeringu saamiseks Nomasse peab üsna kaua ootama. Praegu näiteks võtab maailma parim restoran vastu reserveeringuid kuni 12. juulini. Augustiks hakatakse laudu kinni panema 5. maist. Restoran on suvel kaheks nädalaks suletud (13. juuli - 4. august).

* Noma lõuna- ja õhtusöögimenüü koosneb 20 käigust. Menüü hind on 1600 DKK, mis on 214 eurot. Kui toidu kõrvale võtta spetsiaalselt koostatud veinimenüü, lisandub 1000 DKK, ehk 134 eurot ning alkoholivaba variant, mahlamenüü, maksab 600 DKK (80 eurot).

Menüü (2. mai seisuga):

Punane sõstar ja lavendel
"Põhjamaa kookospähkel"
Sammal ja kivipuravik
Juustuküpsis rukola ja selle varred
Marineeritud ja suitsutatud vutimuna
Karamelliseeritud piim ja tursamaks
Valge peakapsas ja samphire (üldnimetus rannikualadel kasvavatele söödavatele taimedele - A. T.)
Æbleskiver (otsetõlkes "õunaviilud", tegemist on traditsioonilise ümara pannkoogiga - A. T.), leeskputk ja petersell
Merisiilik röstsaiaga
Kõrvetatud porru ja tursamari
Õun ja pruunvetikas
Krevetid ja karulauk
Redis ja pärm
Veiseliha tartar sipelgatega
Muna värske maitserohelisega
Punapeet
Laukapuu marjad ja maitsetaimed
Lillkapsas ja mänd
Koor ja mädarõigas
Metsik part
Pirn ja lehtkapsas
Arooniamarjad ja söl (punavetikas - A. T)
Kartul ja ploom
Kolm maiust

Nomas on võimalik reserveerida ka suurem laud, mida jagatakse teiste külalistega. Ühislaua menüüsse kuulub aperetiiv, Noma menüü, mahla- või veinimenüü toidu kõrvale, vesi, kohv/tee. Ühislaua hinnad on samad, mis põhisaalis, kuid kohti müüakse pakettidena: 2900 DKK (389 eurot) toit ja vein, 2400 DKK (321 eurot) toit ja mahl. Vaata Noma menüüd siit ja veinikaarti siit.

Noma interjöör