Andmed näitavad, et 3400 testi teinut on olnud kindlasti või arvatavasti lähikontaktis koroonaviirusega nakatunuga ja 14 000-l on sümptomid.

Asukohaandmete poolest on kõige paremini kaardistatud Harjumaa, Tartumaa ja Ida-Virumaa. Saaremaa, kus on suur nakatumistihedus, ei paista silma sellepärast, et testi tegijad pole andnud rakendusele luba oma asukohaandmeid näidata – see on testi puhul vabatahtlik.

Sotsiaalministeerium julgustab kõiki testi tegema, et saada infot nende inimeste kohta, kes pole veel meditsiinisüsteemi jõudnud, aga võivad olla nakkusohtlikud. „Kui inimesed jagavad ka oma asukohainfot vähemalt maakonna tasandil, siis näeme, kui palju on teatud piirkondadesse kogunenud selliseid inimesi, kes võivad teatud perioodi pärast sattuda meditsiinisüsteemi. See aitab planeerida ressursse,” ütles sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni valdkonna nõunik Priit Tohver.

Selleks on loodud juhtimislaud, mille abil saab kuvada, kellel vastanutest on nende kokkupuudete või sümptomite tõttu keskmine või suur risk olla nakatunud. Näiteks on testi kaudu tuvastatud 1250 inimest, kellel on olnud kindel või kahtlustatud kontakt koroonaviirusega nakatunuga ja kellel on pärast seda tekkinud mõni COVID-19 kergekujuline sümptom (köha, madal palavik või mõlemad). „Sellised inimesed, kui nad ei kuulu riskigruppi, saavad juhise end kodus ravida, aga nende sümptomid võivad süveneda ning meditsiinisüsteem peab olema valmis, et teatud ooteperioodi järel võib neid inimesi olla vaja testida või isegi hospitaliseerida. Ooteperioodi hindamiseks oleme lisanud küsimuse, mis lubab inimesel täpsustada, millal tema sümptomid algasid,” selgitas Tohver.

Kui inimesel on raskemad sümptomid või ta kuulub riskigruppi, kuvab test talle soovituse võtta ühendust perearstiga. Muidugi ei anna netitest mingit kindlust, et inimene seda teebki. „Selliste patsientide jaoks peab süsteem samuti valmis olema. Selliseid haigeid on test tuvastanud ligi 4000, kõige rohkem Harjumaal,” sõnas Tohver.

Ministeerium palub, et testi täidaksid võimalikult paljud, siis tekib nakkuse levikust jooksvalt parem ülevaade. Esialgu pelutas testi tegijaid asukohaandmete jagamine, sest rakendus oli selle poolest ilmselt paljudele ebamugavust tekitavalt täpne. „Täpseid asukohaandmeid jagatakse praegu vähe (u 34%), mille tõttu lisasime võimaluse jagada ainult oma maakonda. Julgustame inimesi vähemalt maakonnainfot jagama,” veenis Tohver.

Koroonatest valmis Montonio Finance, sotsiaalministeeriumi ja terviseameti koostöös.

Testi saab teha siin.