Ameti esimene eesmärk on peatada uute inimeste saabumine, kuid kokkuvõttes soovitakse laagriliste vabatahtlikku lahkumist, sest kogunemisel on probleeme vee ja muude hügieenitingimustega. Terviseamet on määranud juba esimese sunniraha.

Terviseameti lõuna regiooni juhi Tiia Luhti sõnul pole Vikerkaare festivalil tagatud isegi kätepesuvõimalus. „Seebi ja voolava veega kätepesu võimaluse puudumine, nõuetele mittevastava välikäimla kasutamine ja tihedad inimkontaktid on väga soodne pinnas nakkushaiguste levikuks,” ütles Luht, kelle sõnul puudub osalejatel võimalus pesta toidunõusid voolava veega.

Ta lisas, et kollektiivse nakatumise korral ei ole sinna abi andmine organiseeritud, kiirabil pole võimalik pääseda telkide juurde ja kergesti riknevat toitu hoitakse soojas.

Antsla vallavalitsus on terviseametiga ühel meelel. „Kuivõrd Antsla vallavalitsusele ei ole esitatud avaliku ürituse loa taotlust, ei ole vallavalitsus ka ürituse korraldamiseks luba andnud,” ütles Antsla abivallavanem Kurmet Müürsepp.

20. juulil alguse saanud festival pidanuks toimuma 19. augustini. Levivaid haiguseid on põhjust karta, sest hipilaagril on varemgi olnud viirushaigustega probleeme. 2018. aastal Poolas toimunud laagris levis Shigella bakter, mis on tuntud düsenteeria tekitajana. Kõhutõbi kinnitati 14 inimesel, kuid düsenteeria sümptomeid kirjeldasid kokku 45 laagrilist. 2017. aastal oli liikumine Põhja-Itaalias, kus vähemalt neli inimest nakatus kõhutüüfusesse, mis levib nii nagu düsenteeria – pesemata käte ja saastunud vee joomise kaudu.