Kuigi monopolide ohjeldamise seadus ei luba mitmeaastast hinnatõusuplaani, siis seadus seda ka otsesõnu ei keela, nii et Tallinna Vee ja konkurentsiameti vahel on oodata juriidilist duelli. Nimelt teatas Tallinna Vesi täna, et saatis konkurentsiametile kooskõlastamiseks uue hinnataotluse, mis näeb viie aasta jooksul ette 14-protsendise hinnatõusu.

Ettepanek on äärmiselt provokatiivne, eriti arvestades seda, et konkurentsiamet juba praegusi hindu analüüsides leidnud, et Tallinna Vee tulukus on põhjendamatult kõrge. Samuti on vee hindu liiga kõrgeks pidanud õiguskantsler. Seega on Tallinna Vee hinnatõusutaotlus nagu herilasepesa kepiga surkimine, et vaadata, mis juhtub.

Esmalt mõjub hinna tõstmise soov ise avalikkusele ärritavalt, teisalt taotleb Tallinna Vesi hinnatõusu viieks aastaks jätkuvalt, see aga ei pruugi olla seadusega lubatud.

„Konkurentsiamet saab kooskõlastada ainult ühe hinnataotluse korraga, sama kehtib ka elektri ja teiste selliste teenuste hindade puhul,“ selgitas Urmas Reinsalu Päevaleht Online’ile „Nad saavad taotleda üht hinnatõusu, olgu siis kolm, kolmkümmend või tuhat protsenti, vastavalt kuidas nende äriline mõtlemine on. Aga sellist järjestikulist tõstmist seaduse loogika ette ei näe, niisugust asja ei saa teha. Siis saaks nad ju taotleda ka näiteks hinnatõusu 50 aasta jooksul igal aastal üks protsent,“ tõi Reinsalu näite ja lisas, et see kaotab hinna riikliku reguleerimise igasuguse mõtte.

Kas siis suurfirma Tallinna Vesi, millel kindlasti palgal head advokaadid, on seadusest valesti aru saanud, et taotlevad nüüd hinnatõusu viieks aastaks? „Ma arvan, et nad on asjast ülitäpselt aru saanud. See on väga tahtlik käitumine - nad kavatsevad seda seadust ignoreerida, mis puudutab põhjendatud tulukuse määrasid,“ ütles Reinsalu.

IRLi poliitik ja üks monopolide ohjeldamise seaduse loomise eestvedajaid hindas, et konkurentsiametil pole praegu ühtki põhjust Tallinna Vee hinnatõususoovile vastu tulla. Pigem vastupidi. „Amet võib algatada menetluse põhjendamatult kõrgete hindade ajutiseks riiklikuks langetamiseks,“ ütles Reinsalu. „On oodata juriidilist võitlust,“ lisas ta.

Tallinna Vesi selgitab mitmeaastase prognoosiga hinnatõusu aga sellega, et seadus otsesõnu ei ütle, et hinnatõusu ei tohiks pikemaks ajaks ette küsida. „Kuna ÜVKS (ühisveevärgi ja –kanalisatsiooniseadus – toim.)otseselt ei keela mitme-aastaste tariifitaotluste esitamist, on see lubatud ja seega seadusega kooskõlas,“ selgitas ettevõtte kommunikatsioonijuht Priit Koff.

Samuti argumenteerib vee-ettevõte, et pikaajaline hinnatõusuplaan on kliendile kasulik, kuna „tagab ka tarbijale suurema kindluse tulevikus kehtestatavate tariifide osas“. Lisaks kinnitab Tallinna Vesi, et mitmeaastane tariifitaotlus vastab rahvusvahelistele normidele, võimaldab ettevõttel oma tegevust paremini planeerida ja vähendab ettevõtte kapitalikulu.