Tomele mõistetud kaheksa-aastane vanglakaristus jõustus 2014. aasta suvel, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja kassatsioonkaebust arutusele.

Tome mõisteti süüdi mõrvas, tapmiskatses, kehalise väärkohtlemises ja tulirelva ebaseaduslikus omamises.

Tome end mõrvas süüdi ei tunnistanud, tema sõnul oli tegemist hädakaitsega. Ta tunnistas oma süüd osaliselt ainult kehalise väärkohtlemise süüdistuses, kuid samas avaldas juhtunu üle kahetsust ning vabandas kannatanute ees.

Süüdistuse järgi tulistas Nikolai Tome 2012. aasta augustis kontorihoone eest seisvast kahest mehest ühe, 23-aastase mehe suunas, kellega tal oli ühes Paide toitlustusasutuses tülitsenud. Pärast tulistamist jooksid mõlemad mehed ära. Seejärel jooksis Tome relva käes hoides kontorihoonest välja ning asus taga ajama 33-aastast meest.

Tome nägi meest hoonete vahelisel alal ning tulistas õhku. Mees jooksis seepeale juhuslikult läheduses viibinud töömehe selja taha. Tome tulistas varjunud mehe suunas, kuid tabas töömeest ja tekitas talle sellega kehavigastusi. Järgnevate sündmuste käigus tulistas Tome mitmel korral 33-aastast meest ning mees suri saadud vigastustesse kohapeal.

Nikolai Tome põgenes sündmuskohalt ning peeti Lääne ja Põhja politseiprefektuuri koostöös kinni sama päeva hilisõhtul.