Teisipäeval selgus, et Porto Franco ja Hillar Teder on eelmisel aastal ka prokuratuuri tähelepanu all olnud. Eile said kahtlustuse nii Keskerakond, Mihhail Korb, Kersti Kracht ja Hillar Teder. Skandaali tagajärjel astus täna öösel tagasi peaminister Jüri Ratas ja elame kõik uue valitsuse ootuses.

Rauno Teder

Porto Franco juht Rauno Teder: koroona on kaardid laual sassi löönud

Aprilli alguses pidi Porto Franco avama ehituse esimese etapi. Hotelli, mis on küll valmis ja ilmselt linna parimate vaadetega, ent koroonaviirus ajas plaanid pisut sassi.

Kevadel kirjutasime, et olgugi et tegu on väga uhke kinnisvaraga, on investorite leidmine läinud vaevaliselt. Projekt on Eesti turuolukorras lausa hiiglaslik. Savisaare kohtuprotsessil sai avalikuks, et 2015. aasta alguses käis ettevõtja Hillar Teder linnapea kabinetis kohtumas Edgar Savisaarega. Kohtumine lindistati. Selle raames kurtis Teder muret Porto Francole investorite leidmisega.

Rauno Teder tunnistas kevadel, et mida aeg edasi, seda rohkem on Porto Francole ise kosilasi tulnud. Kes täpselt ja kust, sellest ei tahtnud ta lähemalt rääkida.

Porto Franco ehitus

Teder küsib valitsuselt suurlaenu, et avada pankade rahakraanid

1. juulil kirjutasime, et 200 miljonit eurot maksvale Porto Franco kinnisvaraarendusele peaks riik õla alla panema u 40 miljoniga. Porto Franco juht Rauno Teder selgitas siis, et arendus maksab kokku umbes 200 miljonit eurot, millest pool tuleb investoritelt ja pool pankadelt. Valitsusele oli meeltmööda ka kinnisvaraarendaja plaan asendada ehitusel välistöölised eestlastega, kes on välismaalt sundpuhkusele saadetud.

TULEVIKU­VISIOON: Arhitektide nägemus Porto Francost, mis reklaamib end hüüdlausega „linna süda“.

Riigi abilaenust Porto Francole võidab Vene miljonär

Eesti Ekspress kirjutas augustis, et pooleli seisva kinnisvaraarenduse suurim võlausaldaja on Peterburi suurärimees.

Porto Franco suurimaks finantseerijaks tema eestlastest omanike kõrval on Vene kapital. Idaraha liikus arendusse osaühingu MMG Kapital kaudu, mis kuulub siinkandis tundmatule multimiljonärile Sankt-Peterburgist. Eelmise aasta alguseks võlgnes arendaja talle ligi 22 miljonit eurot.

Hillar Teder

Hillar Teder: annetuste ja Porto Franco vahel seoses otsimine on meelevaldne

„Keskerakonnal ei olnud Porto Francoga mitte mingisugust pistmist," lausus Hillar Teder. „Valitsuse otsus tuli kõige lõpus. KredExist on koroona ajal laenu saanud kui mitte sajad, siis kümned ettevõtted. Ei saa ju öelda, et kui nad ei oleks annetanud, siis nad laenu ei saa.”

Mihhail Korb

Mihhail Korb annetuse vastuolulisest ajastusest: Hillar Tederi selgitus tundus igati loogiline

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb taob sama trummi, mis Jüri Ratas: Hillar Tederi suurannetuse ja Porto Franco vahel polevat mingit seost. Ta põhjendab ka kummalist vastuolu, mis tekkis seoses Rally Estoniaga.

Korb rääkis "Aktuaalsele kaamerale", et Teder tõi annetuse põhjusena muu hulga välja sellegi, et valitsus toetas Rally Estoniat. Tasub märkida, et oma esimese annetuse ehk 30 000 eurot tegi Teder juba 1. juulil, mil polnud veel sündinud otsust toetada Rally Estoniat. Valitsus kinnitas rahasüsti päev hiljem.

Delfi uuris Korbilt, kas ta ei pannud seda vastuolu tähele. "Valitsus vormistas otsuse Rally Estonia toetamiseks küll 2. juuli istungil, kuid sellele eelnes umbes kuu aja pikkune ettevalmistusperiood ning arutelud. Põhimõttelise otsuse ürituse toetamiseks tegi valitsus 18. juuni kabinetiistungil," märkis ta.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem

Kredexi raha jagamise eest vastutav minister Raul Siem: Porto Francole laenu andmine ei ole erandlik otsus. „See on märkimisväärne, suur projekt”

Väliskaubandus- ja infotehnoloogia minister Raul Siem lükkas tagasi väited, nagu oleks valitsuse otsus Porto Francot toetada seotud erakondade rahastamisega ning peab laadsete otsuste tegemist tulevikus võimalikuks.

„Jah, see [otsus] loob teatud ootuse ka teistele kinnisvaraarendusettevõtetele," tõdes väliskaubandus- ja infotehnoloogia minister Raul Siem. „Ma ei välista loomulikult seda, et ka teisi kinnisvaraarenduseettevõtteid asutakse vabariigi valitsuses arutama, kui nad vastavad samasugustele mõjukriteeriumitele riigi vaates."

„Ust kellegi ees kinni ei panda ja ta ei ole selline väga erandlik otsus ka pikemas perspektiivis, " ütles Siem.

Ratas keeldub avaldamast Porto Franco laenu üksikasju: materjalid on kaitstud ärisaladusega

Peaminister Jüri Ratas (Keskerakond) ütles vastuses riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi (SDE) kirjalikule küsimusele, et ei saa Porto Franco laenu üksikasju avaldada, kuna tegu on ärisaladusega.

Lehar Kütt, KredExi endine juht


KredExi endine juht avab lahkumise tagamaid: see, mis kriisi
haripunktis KredExis toimus, polnud normaalne

Pärast suurt rahasüsti hakkasid riigi esindajad ühtäkki mikrotasandil KredExi juhtimisega tegelema, rääkis asutuse juhitoolilt lahkunud Lehar Kütt. Juttu oli ka Porto Francost. „Avalikkusel tekkis õigustatud küsimus: mis muudab Porto Franco riiklikult oluliseks? Siin oleks riik pidanud kriisimeetmete ja konkreetse projekti rahastamise eesmärgid selgelt välja ütlema,” selgitas ta.

Videoülevaade: Jälle Keskerakond, jälle suur raha, jälle skandaal! Miks sai suurärimees riigilt sooduslaenu, miks hoidub varju partei peasekretär?

Eesti riigilt soodsatel tingimustel laenu saanud Porto Franco nimeline südalinna kinnisvaraarendus on teised kinnisvaraärimehed päris vihaseks ajanud. Laenutingimusi hinnatakse liiga leebeiks, segadust lisab asjaolu, et laenuraha hakkas liikuma pärast ärimees Hillar Tederi tubli annetust parteile.