1.

Eesti pankurite eliitüksus: ilusad autod, sularahahunnikud ja salasidemed klientidega

Eesti Päevalehe valduses olevad sajad leheküljed kriminaaluurimise dokumente ja Danske Banki Eesti haru pankurite eraviisilist kirjavahetust maalivad pildi kurikuulsa pankurite üksuse tegelikust ärist.

2.

Rahvusooper Estonia töötajad: direktor Aivar Mäe alandab ja ahistab naisi

Loos räägivad kümmekond endist ja praegust töötajat, kuidas Estonia teatri juht Aivar Mäe on aastaid naiskolleege alandanud, teinud kohatuid seksuaalseid kommentaare. Skandaali tõttu astus Mäe augusti lõpus juhi kohal tagasi. Politsei- ja piirivalveamet määras sügisel Mäele seksuaalse ahistamise eest rahatrahvi, ta lubas otsuse edasi kaevata.

3.

Täiuslik koroonakolle: kuidas viirus Saaremaa menuüritustelt valla pääses

Hannes ja Triin Sepp korraldasid märtsi algul Kuressaares mitu rahvarohket üritust. Terviseamet polnud vastu, kuid koroonaviirus levis Saaremaalt maruliselt üle Eesti.

4.

Raha jälgedes: Keskile annetatud 50 000 eurot tuli ärimehelt, kel Tallinnas suured ärihuvid

Keskerakond proovis avalikkust veenda, et Jana-Helen Juhaste annetas neile 50 000 eurot isiklikku raha. Ekspress tuvastas salapärase raha allikana hoopis vastuolulise Tallinna ettevõtja, kellel on ärihuvid ühes Tallinna kurikuulsamas kinnisvaraprojektis ning kes ootab linnalt suurt vastutulekut.

5.

Kõik teadsid, aga vaikisid. Endine aasta ema piinas kasulapsi aastakümneid

Eestimaa uhkus 2008. Aasta ema 2013. Eesti kasuperede liidu ja Hiiumaa puuetega inimeste koja juht. Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgi saaja. Prokuratuur süüdistas Malle Kobinat viie 9–17-aastase kasulapse väärkohtlemises aastatel 2016–2019. Pärnu maakohus mõistis 2020. aasta 24. augusti otsusega Kobini süüdi omastamises, alaealistelt seadusliku aluseta vabaduse võtmises ja nende kehalises väärkohtlemises

6.

Lihula tulistaja Mikk Tarraste viimane pingeline aasta vabaduses

Raskused firmajuhina, pinged kolleegidega ja suured muutused pereelus. Ekspress võttis luubi alla „Lihula mõrtsuka“ Mikk Tarraste viimase aasta vabaduses.

7.

Ema: kui oleksin siis teadnud seda, mida nüüd tean, oleks Miikael tõenäoliselt elus

Laste tunded on haprad, meel kerge purunema. Vabasurma läinud Miikaeli ema pihtimus. Heivika Aasamets-Ainla poeg Miikael lahkus elust 2018. aasta 12. augustil vaid 17-aastasena. Sellest päevast alates on Heivika peas keerelnud terve hulk „mikse”.

8.

Täielik korralagedus koroonaepideemia andmetega: e-riik Eestis tõrjutakse viirust Exceli tabelite ja iganenud süsteemide abil

Aprilli lõpus kirjutasime, kuidas terviseamet kogub koroonaviiruse leviku kohta andmeid, aga ei suuda neid ise kasutada ega anna edasi valitsust nõustavatele teadlastele. Ja nii juba poolteist kuud.

9.

Maskisõda Eestis: hilja ärkamine, salastatud hanked ja kordades erinevad hinnad

Maskipuuduses vaevlevad asutused haarasid paaniliselt turult kõike, mida vähegi sai. See tõi kaasa hüppelised erinevused hindades, kvaliteedis ja selles, kas kaup üldse pärale jõuab.

10.

Tallinn lukku. Kuidas täielik jamps sai iga sammuga usutavust juurde

Kaitseliitlastele saadetud SMS-i vääriti mõistmisest sündis ühismeedias kiiresti paaniline telefonimäng, mille igal astmel info moondus. Lõpuks pidi reageerima valitsus.

11.

Suur narkoäri: kooli kullaga lõpetanud oivik lõi käed Assar Pauluse jõugu liikmega

Narkoärikad kasutasid suhtlemiseks krüpteeritud sidet ja luurajatele omaseid võtteid. Vahele jäid nad ülekäte läinud noorte peo tõttu.

12.

Dokumendid paljastavad Helme palgatud advokaadi seotuse Venemaa rahapesuskeemiga

Martin Helme palgatud USA advokaat esindas veel hiljaaegu hiiglaslikus rahapesus süüdistatud ettevõtet, mille raha liikus muu hulgas Danske Banki Eesti filiaali kaudu. Ettevõttega on seotud kurikuulus Vene advokaat, kellele esitati õigusemõistmise takistamise eest hiljem kriminaalsüüdistus.

13.

Laagna surnukskihutaja Isa Khalilovi glamuurne elu: relvad ja kuritegeliku maailma lummus, kiired autod ja kaklused

Kahe hukkunuga ja kolme vigasaanuga lõppenud traagiline õnnetus Laagna teel oli kui kirjutis seinal. 200 km/h kihutanud Isa Khalilov on põhikoolis pidama jäänud noormees, kelle igapäevaeluks olid peod, glamuur, kiired autod ja relvad ning ihalus välja näha nagu kurjategija.

14.

Koroonasurmast pääsenud Enn Veskimägi: kõik algas nullist. Õppisin uuesti istuma, kõndima, sööma

Üks esimesi koroonaviirusega nakatunud Eesti inimesi Enn Veskimägi (72) veetis märtsi algusest poolteist kuud haiglaseinte vahel. Sellest mitu nädalat lausa hinge vaakudes. Ettevõtjast sai koroonavõitluse võrdkuju, kelle terviseseisundist räägiti valitsuse istungitel ja „Pealtnägijas”.

15.

Võltsitud dokumendid, nahaalsed valed, kriminaalidest tankistid: kuidas kurjategijad eurooplaste rahast lagedaks tegemiseks Eesti firmasid kasutavad

Petturite pesa, mis meelitab tuhandeid inimesi üle maailma oma sääste investeerima ja seejärel nende raha röövib, kasutab enam kui 40-st investeerimisportaalist koosnevat võrgustikku. Kogu skeem toimib Tallinna südalinnas teenuseid pakkuva Argos Krachti firmavabriku KRM Advisor ja Eesti hambutu ettevõtluskontrolli toel.

16.

Sildarude tüli. Kelly ja Tõnis jagasid asju kohtus, edasi käib vaidlus suusaliidust saadava raha üle

Mullu septembris kirjutas Eesti Päevaleht, et freestyle-suusatamises maailma tippsportlaste hulka kuuluv Kelly Sildaru ja tema noorem vend Henry treenivad edaspidi eraldi. See polnud lihtsalt treeningurühma laialiminek. Suusaperekonna suhted olid koos jätkamiseks liiga sassis.

17.

Vandenõuteoreetikute hall kardinal: valeinfo superlevitaja Eestis on saksa kullamiljonär

Saksamaa kullaärimees on kodumaal juba aastaid läänemaailma hukku kuulutanud, et inimesed ostaksid tema kuldmünte. Nüüd on miljonäri haardes eestlased siinsete raamatupoodide ning Telegrami vandenõuteooriate portaali abil.

18.

Hüvasti, Mutuk!*

Varalahkunud Toivo Annuse lähemad sõbrad, naabrid ja töökaaslased meenutasid Ärilehele üht Eesti erakordsemat inseneri ausate ja ilustamata killukestega tema kiirelt elatud ja tihti minuti täpsusega planeeritud elust.

19.

Kümne aastaga miljardifirmaks, saatjaks sama pikk võitlus ajukasvajaga

„Õpin elus viiendat korda käima,” räägib Pipedrive’i üks kaasasutajatest ja selle müügist miljonite võrra rikkamaks saanud Urmas Purde oma uskumatuna tunduvatest läbielamistest, mis on teda firma ülesehitamise jooksul saatnud.

20.

Mõrvarelva lugu. Vargus Tallinnas, Vene eriteenistused ja Berliinis tapetud tšetšeeni dissident

Tallinnast varastatud relv ilmus 21 aastat hiljem päevavalgele kogu maailma tähelepanu äratanud palgamõrvaloos.

21.

„Breaking Bad“ Mustamäe moodi: ontlik nooruk juhtis rahvusvahelise haardega uimastikaubamaja

Ta sai hea õppimise eest iga kuu vanavanematelt taskuraha. Oli tugev reaalainetes, võttis kitarritunde. Elas koos emaga Mustamäel. Ning hoidis garaažiboksis kilode kaupa uimasteid ja tahtis luua kogu Eestit haaravat narkomarketite võrgustikku.

22.

Varastatud miljonid, tellitud mõrv ning kümnete pättide sujuv koostöö Eesti e-riigiga

Inimesed üle maailma kaotasid miljoneid dollareid. Kuritegeliku skeemi paljastajale telliti mõrv. Kõige keskmes maja Tallinnas, kust paljastub tõeline kelmide paradiis.

23.

Parimad korduskasutatavaid maskid valmivad kahes Tartu firmas

Pärast esimeste laboritulemuste avaldamist sai Tartu firma T-Style maskidest tõeline hitt-toode. Siis tõusis edetabeli tippu aga teine Tartu firma. Mõlema tootja maskide tõhususe saladus peitub kavalas vahekihis, mis püüab kinni ka kõige riuklikumad osakesed.

24.

Kolm stsenaariumi. Mis saab järgmisel aastal maailmamajanduses?

Hollandi suurpanga visandatud stsenaariume, mis saab koroonakriisist räsitud maailmamajandusest järgmisel aastal, loeti tänavu suure huviga. Kevadel väljapakutu osutus aga liiga optimistlikuks ning nüüd, aasta lõpus esitas pank oma korrektuurid.

Jaan Kaplinski Toomas Kiho koostatud raamatu Lennart Meri "ütlemisi" esitlusel

25.

Jaan Kaplinski: mul on diagnoositud ränk haigus ja huvitav on jälgida selle progressi

Pisikesele Eestile pole antud just palju säärast mõõtu mõtlejaid, kirjanikke ja kultuuride mõtestajaid, nagu on Jaan Kaplinski. Tänavu on tal ilmunud kaks raamatut: „Piirpääsukese Euroopa” ning veel ahjusoe „Eesti, estoranto ja teised keeled”. Sel puhul sündinud kõnelus on peetud kirjatsi.

26.

Copterline'i endine juht Tõnis Lepp: matustel küsisin endalt, kas olen leinaja või süüdlane

2005. aasta 10. augustist mäletab Tõnis Lepp iga hetke, justkui olnuks see eile. „See päev muutis minu elu,” ütleb omaaegse Copterline’i juht.

27.

ÜLEVAADE | Kas Wuhani viirus on juba Euroopas? Millal tuleb vaktsiin? Mida arvata Hiina valitsuse karmidest meetmetest?

Jaanuari lõpul kirjutasime, kuidas Wuhani viirusesse haigestunute ametlik arv üha kasvab ja Hiina üritab 40 miljonit inimest maailmast isoleerida. Väliseksperdid ütlesid juba toona, et see näitab kas valitsuse ülemäärast agarust või seda, et olukord on arvatust halvem.

28.

USA valimiste suur spikker

USA tänavuste valimistega võrreldavat vastandumist ja pinget polnud USA demokraatia näinud Martin Luther Kingi ja John Kennedy ajast saadik. Aasta suurim poliitikasündmus viis võimult Donald Trumpi.

29.

Nina Brjantseva: välistudengi kolm põhjust armastada Eestit

Tihti on vaja, et peeglit näitaks keegi teine, kes oskab seda õige nurga alt näidata. Venemaalt pärit tudengi südamlik lugu paneb ka meid ennast hindama rohkem seda, kuhu oleme just inimlikul tasandil Eestis välja jõudnud.

30.

Rytis Zemkauskas: soovin, et me ei hakkaks kunagi elama nii nagu Rootsi

Selle suve ühe kõige ägedama diskussiooni tekitanud teemapüstitus. Kas meil ikka on pimesi vaja joosta Põhjamaade järele, kui mõni neist võib olla valinud suisa tupiktee?

31.

Anton Aleksejev: Kreml hülgas Venemaa. Lagunemine käib täie hooga.

Niisugused lood mõjuvad värskendavalt, pannes asju perspektiivi. Suur „koll“ Kreml, kellega ennast hirmutada laseme, võib seista üsna savijalgadel ning kriis tõi selgelt esile haprused kahepäise kotka munakoortes.

32.

Rahatark pereema Liisi Kirch võitles end aastatega praktiliselt finantsvabaks: ostsin esimese palga eest kohe Kaubamaja aktsiaid

Rahandusministeeriumi rahatarkuse koordinaatorina tegutsev ja minimalistlikku elustiili edendav Liisi Kirch (30) kasvatab koos abikaasa Mihkliga koolieelikust lapsi. Pere sissetulekute pärast enam väga muretsema ei pea, sest kümne aasta pikkune investeerimine on aidanud neil end praktiliselt finantsvabaks võidelda.

33.

Elupõline kardioloog: ärevus tapab eestlasi

Eestlaste südameprobleemid ei alga tänapäeval halvast toitumisest või kahjulikest eluviisidest – meid tapab hoopis pidev muretsemine ja ärevushäired, leiab elupõline kardioloog Rein Vahisalu intervjuus portaalile Forte.ee.

34.

Oleg Gross: Kui olukord läheb hulluks kätte, avan rahva toitmiseks oma ladude uksed!

69 kaupluse omanik peab ääretult taunimisväärseks koroonakriisi ärakasutamist maskide ja desinfitseerimisvahenditega hangeldamiseks. Aga kindel on, et hangeldajad saavad oma valusad vitsad kätte.

35.

Ukuaru Valss - kuidas viiest noodireast sai viis, mis saadab meid pulmas ja matusel

On väheteada fakt, et „Ukuaru valsi“ sünnist praeguseni on selle 47aastase pala elukäiku ja tuntust mõjutanud mõned näiliselt täiesti juhuslikud sündmused. Kui ahel oleks kuskil katkenud, ei pruugiks palal sellist tuntust üldse ollagi. Maaleht suhtles minevikus toimunu selgitamiseks ligi poolesaja inimesega ning tulemuseks sai ootamatuid pöördeid sisaldav lugu.

36.

Viskasite oma vanad klaasid ja vaasid minema? Nüüd tuleb kahju kokku lüüa!

Artikli kirjutamise käigus palus Maaleht näidata inimestel oma nõudekapi sisu. Välja tuli hulk Johannes Lorupi tehase kausse ja klaase, Langebrauni portselani ning selliseid Tarbeklaasi nõusid, mida kunagi ametlikult ei müüdud või mis on praeguseks hirmkalliks muutunud.

37.

Sai naerda ja sai nutta. Draamateater 100

Kuidas tähistada Eesti esindusteatri 100. sünnipäeva? Üle lava tõmmatud pika peolaua, suurejoonelise galaõhtu ja sadade õnnitlejatega? Nii olnuks see aasta tagasi. Sel sügisel pidusid ei peetud ja klaase ei kõlistata. LP ja Delfi tegid Draamateatrile juubelikingiks loo teatri 100 aastast.

38.

Eesti tuntuima Lada-entusiasti Raivo E. Tamme pikk ja valus teekond musta numbrimärgini

Raivo E. Tamme meelest on tänapäeva tavalised sõiduautod aina igavamad, kuid oma Žiguli roolis tunneb ta end tõelise autojuhina. Ent tema auto uueks saamise lugu on täis sama palju pingutust nagu mitu täispikka triatloni.

39.

TOP 15 Tallinna kolemaja: kaua need linnapilti risustavad?

Pealinna kolemajade edetabeli tipus on väga erineva ajalooga hooned. Paljude saatus on tänaseni lahtine, kuid on neidki, mis on äsja saanud uue omaniku. Loos saad lugeda Tallinna kesklinna suurtest maa-aladest, mis võivad lähiaastatel tundmatuseni muutuda. Aga ka mõisatest, mis võiksid pealinna kaunistada. Igal paigal on oma lugu, üks põnevam kui teine.

40.

Surm Pamiiris

Tõravere observatooriumi astrofüüsik, akadeemik Enn Saar (75) pääses Lenini mäetippu ronides 1974. aasta juulis napilt eluga. Tema kolm kaaslast on tänini mäetipu jäises hauas.

41.

TAGASIVAADE | Suurim katastroof enne Hiroshimat. Kuidas Norra laev sõitis pahaaimamatult otsa 3000-tonnisele ujuvpommile

Ühel eredal külmal 1917. aasta talvehommikul juhtis Prantsuse kapten oma laeva SS Mont-Blanc kanalit pidi Halifaxi sadama poole. Läbida oli veel kitsas pudelikael ookeani ja sadama vahel, kui äkki kerkis kapteni vaatevälja miski, mis poleks pidanud seal olema.

42.

Mälestused vangilaagri põrgust: "Ma olin nii näljane, et isa-ema surmast oli mul ükskõik!"

"Väga paljud ei tahtnud laagris kogetust rääkida, sest vabanemisel andsid nad allkirja, et nad juhtunust kunagi kellelegi ei räägi. Ka mul endal tuli anda allkiri dokumendile, mille järgi ähvardas mind 10-aastane vanglakaristus, kui ma GULAG-ist räägin," kõneleb 15 aastat vangilaagris olnud Anatolis Smilingis Fortele.

43.

Kes mahuvad Eesti korvpalli dream team’i? „Kurat, see sats mängiks heal päeval EM-finaalis!”

Kui koroonaajal sport peatus, pani Märt Roosna ekspertide abiga Eesti korvpalli 100. aastapäeva puhul kokku Eesti kultusala läbi aegade parima koosseisu.

44.

Teet Saarepera elu ja surm: mis juhtus karismaatilise ärimehega?

“Uudis miljonär Teet Saarepera surmast tänavu septembri lõpus lõi pahviks. Mis juhtus kõigest 49aastase vitaalse mehega, kellel oli alati naeratus näol ja vimka silmis?”

45.

Kogu tõde lahkuminekust! Brigitte: andsin Ronile litaka vastu vahtimist ja lahkusin. Mu maailm lõpetas pöörlemise, oksendasin šokist...

Brigitte Susanne Hunt tundis veel päevi pärast armastatust lahkuminekut end emotsionaalselt nii halvasti, et seest ajas iiveldama ja ta oksendas korduvalt. Mehele virutatud kõrvakiilu Brigitte kahetses, sest vägivald ei ole lahendus… Brigitte rääkis Kroonikale aasta alguses oma loo

46.

Tõnu Kilgas võitleb elu pärast: kopsuvähk ajas siirded ajju

“Praegu on väga hästi, aga tuleb olla ka realist – see oli mulle päris raske pauk, et kasvaja edasi läks," ütleb Tõnu Kilgas. Armastatud näitleja ja laulja rääkis avameelses intervjuus, kuidas ta taastub hiljutisest ajuoperatsioonist.

47.

Hooldushaiglas viibiv 90aastane Uno Loop: sõbrad tahavad mind vaatama tulla, aga nad saadetakse ukse tagant minema!

Vaid vähesed muusikainimesed teadsid, et pikka aega avalikkusest kadunud Uno Loop veedab oma päevi hooldushaiglas. Veel vähesemad teadsid, et ta on mitte ainult selge mõistuse juures, vaid kirjutab seal ka muusikat. Kroonika käis Uno Loobil haiglas külas ja kajastas ka teda külastanud Heidy Tamme emotsioone - loe siit.

48.

Katrini lugu: otsustasin, et kui ma 35. sünnipäevaks pole leidnud enda kõrvale õiget meest, saan lapse üksinda

"Pere loomisele hakkasin mõtlema juba 20ndate lõpus. Kuigi suhteid oli mul olnud küll, ei näinud ma üheski partneris oma tulevast abikaasat ega laste isa," jutustab Katrin (42). Jõudnud kolmekümnendate teise poolde, tekkis naisel tunne, et aeg luua pere on küps. Mida aga polnud, oli sobiv isakandidaat.

49.

Nelja lapse ema Maris Kõrvits avameelselt emadusest: milline ema julgeb öelda, et on raske? Et ei jaksa? Mina julgen! Vahel nutan küll

“Ma pole kade inimene, kuid on hetki, kui lahistan nutta kadedusest. Siis, kui mu sõbrannad kõik lapsed maale vanavanemate juurde viivad ning ise kodus küpsiseid krõbistavad ja loevad,” tunnistab nelja lapse ema Maris Kõrvits.

50.

Helene Vetik karmidest nädalatest kaksikutega ja veel karmimast kriitikast: häbistatakse juuksevärvi, seksuaalsuse, keisrilõike, imetamise või mitteimetamise pärast

“Arvasin, et mulle ei lähe korda, kui keegi ilmselge halvakspanuga küsib, miks ma oma lastele pudelit annan, aga nüüd näen, et teeb ikka haiget,” tunnistab disainer Helene Vetik.

51.

Kolm õde jäid samal ajal lapseootele ning sünnitasid kõik keset suurt koroonakriisi

Agnes (27), Anne-Liis (26) ning Anu (29) on õed, kel on ühevanused beebid. Kolme õe lapsed sündisid Pärnu haiglas kahe nädala jooksul. Ühel beebil oli tulekuga eriti kiire. "Kell 18.30 ütlesin mehele “tsau” ja kell 19.04 oli pisipiiga sündinud," räägib Anne-Liis.

52.

Esimesest kohtingust, armumisest ja elust lapsevanematena: Tanel Padar ja Lauren Villmann räägivad esmakordselt oma armastuse loo

Lauren Villmanni (24) ja Tanel Padari (39) ühine teekond sai alguse kolm aastat tagasi. Saatus sättis neid teineteise ellu aga juba varem.

53.

Skisofreeniadiagnoos keset ülikooliõpinguid muutis kõik | Karmen: poolteist kuud luululises maailmas elada, seda on ikka palju

Ma ei võta oma seisundit kui haigust, veel vähem kui karistust, see on hoopis minu teejuht, et kujuneda paremaks ja tugevamaks versiooniks iseendast. Kogemus oli kohutav, aga tagant järele vaadates ka väga arendav,” teab Karmen Kozma (26), kes sai paari aasta eest ehmatava diagnoosi – skisoafektiivne häire.

54.

Mart Haberi ja Taivo Pilleri suursugune kodu pilve piiril. 280 ruutmeetril ja 3.70 kõrgete lagede all on ruumi kõigile

“Meie kodu on nagu Karlssonil katusel, mida tänavalt näha ei ole — võib-olla ainult Kosmose kino pealt binokliga,” naerab Mart Haber (43), sisustusfirma Shishi omanik ja disainer. Koos töö- ja elu partneri Taivo Pilleri (51) ning lastega võtavad nad sel aastal jõulud vastu uues kodus.

55.

KOGEMUS | Lugu sellest, kuidas kurikuulus koroonaviirus mu kätte sai

Mart Kuusk oli terve kui purikas, kui 1. märtsil pisukeste vintsutuste järel Myanmarist koju jõudis. Kuidas kurikuulus koroona ta siiski kätte sai, selgitab ta ise. Ja teeb seda pikalt-laialt, sest lühidalt ei oska ja hästi ei saa ka. See oli üks esimesi, kui mitte kõige esimene koroona kogemuslugu.

56.

“Mitu korda tuldi lapseootuse puhul õnne soovima, aga ma polnud ju rase.” Viie kuuga üle 30 kilo kaotanud Kaiti lugu

Kaiti Simso (41) heitis viie kuuga seljast üle 30 kilo ja seda täiesti ilma abistavate toitumisprogrammideta. “Mu mõõt sai täis siis, kui mõistsin, et ei jaksa enam oma lastega sammu pidada.”

57.

Kristiina Heinmets aasta pärast lahutust: elasin imelises majas, mul oli kõik olemas, aga ma polnud õnnelik

Kristiina Heinmets (42) mõtiskleb, et kolmanda lapse, armsa tütre sünd ja endale seatud kõrged nõudmised manööverdasid ta mõned aastad tagasi seljaga vastu seina: “Õhk sai otsa.”

58.

Eesti üks rikkamaid mehi Heiti Hääl: veedaksin oma pensionipõlve heameelega sadamakõrtsmikuna

Iga jumala päev läheb Heiti Hääl (57) enne kontorisse sõitu koos kahe kaaskaluriga Käsmus merele ja toob tööstuslikus koguses kala, mis läheb otse kohalikku poodi müüki.

59.

Ülle Kaljuste elust, teatrist ja lahutusest: olen tihti tõmmanud oma ellu teemasid, mis mul tükis on

Draamateatri näitlejanna Ülle Kaljuste (62) õppis alles hiljuti selgeks, kuidas parimal moel üksinduseiilid endast eemale lükata.

60.

KAHE KANEPISÕLTLASE PIHTIMUS | Mul kadus kõige vastu huvi, mõtlesin ainult kanepist. See oli nagu töö

“Kanep annab tiivad, aga võtab taeva,” lausub Meelis (29), kes käib nõustamises, et kanepist hoiduda. Täiskasvanud kanepitarvitajate motiivid on erinevad: kes matab ärevust, kes muresid, kes tahab lihtsalt lõõgastuda. Kui kanepi üle kaob kontroll, kaob ka jalgealune.

61.

Ülle Lichtfeldti ja Indrek Saare privaatne pesa Viitnal

Ülle Lichtfeldt ja Indrek Saar on olnud abielus 18 aastat, aga nimi on neil siiani erinev. Ent asju, mis paari ühendavad, on rohkem, kui ühte juttu ära mahub. Neli põlvkonda ühe katuse all Viitnal Loobu külas on juba omaette vaatamisväärsus!

62.

Andrus ja Ülle Vaarik - Kõrtsi talu päästeinglid

Rannarahva õuedel leidub ikka klaasist võrgupoisid. Ühel suvel, kui Andrus Vaarik lavastas laulupidu, ladus Ülle Vaarik klaaskuulid Pivarootsi kodus ausambaks ja pani sellele nimeks Ernesakk. Pimedas “ausammas” särab ja sädeleb ning näitab 200aastase Kõrtsi talu krundil teed.

63.

Kogemus. Maakodu ost on nagu elevandi söömine

Tegelikult pole ju keegi elevanti söönud, sest ta on söömiseks liiga suur. Sama lugu on tihti maja ostmisega. Sa ei tea, mis sind ees ootab. Isegi mitte seda, kas maja, mille ostad, sobib maakoduks. Kuid kui oled selle otsuse teinud, siis lubada: “Seiklus algab nüüd!”

64.

Äraostmatu hiiglane Tiibeti mastif

Tiibeti mastif on rahulik ja aeglane nagu eestlane. Ta armastab oma inimesi üle kõige maailmas, aga ei ela neil seljas, ja tema kodu väravast pääseb sisse üksnes see, kes on usalduse ära teeninud.

65.

Kuidas suitsutada liha? Eda Veeroja tunneb asja: suitsuahjust või -sauast enam mõjutab suitsu liha külge jäämist liha kvaliteet

Maasuitsusink on üks enim laatadelt ja turgudelt ostetud lihatoode. Loost saad teada, millised singitükid on kvaliteetsed ja milline suitsuliha on tervisele ohutum. Näeb ka samm-sammulist joonist, kuidas küpsetada suitsuliha.

66.

SUUR TORDITEST | Millist torti tasub osta ja milline on targem jätta poeriiulile

Maaleht valis poest kümne erineva Eesti tootja tordid. Uuris Tallinna Tehnikaülikooli toidutehnoloogia lektori Tiina Lõugasega nende koostist. Esimese koha sai tort, mis on nagu kodus tehtud, viimaseks jäi šokolaaditort, milles on vaid kolm protsenti šokolaadi.

67.

Pagana hea pliit, mille pärast surra!

Peakokk Herkki Ruubel kirjutab pihtimusloo restoranide tagatoas toimuvast. „Restoran on koht, kuhu me läheme aega maha võtma. Kõik särab ja sillerdab, teenindaja peab naeratama ja peakokk hea välja nägema. Ega eriti mõelda ega räägita, et 21. sajandi haigused – ärevus, stress, depressioon – kummitavad ka seal.“

68.

Tom Valsbergi ketosaasta ehk kuidas tegelikult tulla toime ilma magusata

Heas vormis muusiku Tom Valsbergi ekstaatilised tantsu- ja väelaulude õhtud tõmbavad inimesi ligi nagu magnetiga. Mehest kiirgab energiat ja head enesetunnet. Pärast mitmeid paaste, Ohsawa dieeti, makrobiootilist dieeti ja veel igasuguseid muid keha puhastamise dieete on ta leidnud viimaks oma – ketodieedi.