"Mis järgmiseks, kas reptiilid (рептилойдами) võtavad üle?" kirub lehekülje administraator.

Nii ei hoia lehekülje haldajad tagasi ka mahlaseid väljaütlemisi Eesti riigivalitsejate suunas.

Nimetatud gruppe täidavad meemid ja pilapildid peaminister Jüri Ratasest ja president Kersti Kaljulaidist pikituna liikumispiirangute vastu protestivate videoblogide ning gallupitega.

Gallup sotsiaalmeedialehel liikumispiirangute esimestel nädalatel.

Lehe populaarseim postitus ongi meem presidendist, mis on kogunud üle 1500 meeldimise ja 500 jagamise. Ilmselt aitas sellele kaasa ka Facebookilt soetatud tasuline võimendus (sponsoreeritud postitus).

Enamiku lehekülje sisust moodustavad aga videoblogid.

"Nad valetavad meile ja manipuleerivad meiega," räägib lehe vedaja Stanislav Pupkevitš videopöördumises. "Ühtki Eesti poliitikut ei huvita inimesed. Lõpetage see hullus ja fabrikatsioon."

"Eesti venekeelsetes sotsiaalmeediagruppides levivad ja torkavad silma vägagi valitsusevastased diskussioonid," tõdeb rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse tegevjuht Dmitri Teperik.

Endise riigiteenistuja sotsiaalmeediaktivism

Kaht, kokku ligemale 3000 jälgijaga lehekülge vedav Pupkevitš on huvitav mees. Vähem kui viis aastat tagasi valvas ta politsei- ja piirivalveameti Narva kordonis meie idapiiri. Nüüd on Pupkevitš Vasakpartei aktiivne liige ning jagab sotsiaalmeedias NATO-vastaseid ja Kremli-meelseid seisukohti.

Pupkevitšil on sidemed Venemaa propagandavõrgustiku esindajatega Eestis. Näiteks aitas Pupkevitš mullu luua siinkandis Venemaale kuvandit suurõppusest Kevadtorm 2019.

"Politsei- ja piirivalveameti endine teenistuja Stanislav Pupkevitš koos tuntud kohalike aktivistidega nagu Sergei Seredenko, Mstislav Rusakov jt, otsis Vene telekanalite kohaliku kaastöötaja Oleg Bessedini nimel Rossija-1 võttegrupile Facebooki kohaliku venekeelse grupi kaudu kõneisikuid Narvas," kirjeldas Fortele kaitseväe peastaabi staabiohvitser, nooremleitnant Mark Riisik.

Kõik eelmainitud isikud on olnud administraatorid ka sotsiaalmeedialehel Novostii Estonii, kus eri propagandaväljannete (nt Sputnik, Baltnews) esindajad ja kõneisikud sõbralikult uudiseid jagavad.

Veel põnevaid ettevõtmisi: Aera Vulgaris müüb näiteks "heategevuslikul eesmärgil" Stalini pildiga pusasid.



"Nad on sagedased esinejad Kremli propagandasaitidel nagu Baltnews või tänaseks tegevuse lõpetanud Sputnik. Aktiivselt tegutsetakse Putini režiimi seisukohti levitavates Facebooki gruppides," kirjutab Propastopi blogi.

Za Будущее administraatorid vastavad Delfi küsimustele enda Facebooki lehel avalikult.

Tegemist on end märtriks maaliva ja poliitilise sisuga pöördumisega, mida pole mõtet siin täies ulatuses tiražeerida.

Lühidalt öeldes eitab Za Будущее lehekülg seotust Kremli meediavõrgustikuga.

"Mõte, et meie oleme Kremli salajased mõjuagendid võib sündida ainult haiges peas või provokaatori poolt, kes on Eesti vaenlane," kirjutab lehekülje administraator. Küsimustel seejärel sisuliselt rohkem ei peatuta, vaid asutakse kritiseerima ministrite ja presidendi tegevust ning nõudma kõikide piirangute kohest lõpetamist.

Mõistagi on demokraatlikus, sõnavabadusega ühiskonnas selline tegevus lubatud. Ei maksa ka ligemale tuhande jälgijaga lehekülje mõju üle tähtsustada, eriti veel, kuna sotsiaalmeedias on Eesti riiki sarnasel moel sõimatud juba ammu ning oluliselt suurema jälgijaskonnaga keskkondades.

Huvitav on aga see, kuidas lehekülje jagatav sisu kordab käekirja, mida võib kohata kogu läänemaailmas.

Import Venemaalt: koroonavandenõud ja -skeptisism

Sama nähtus Saksamaal: Kremli rahastatud saksakeelne Youtube'i kanal seab kahtluse alla "koroonapaanika".


Samal ajal, kui mitu Venemaa ministrit on nakatunud koroonaviirusesse, idanaabrite nakatunute arv kasvab kiires tempos ning äsja pikendati liikumispiiranguid Moskvas, on Kreml lääneriikidesse koroonaskeptisismi eksportinud juba mitu kuud.

Kuna kohalikud sotsiaalmeedia-aktivistid on nähtavasti seotud Venemaa meediakanalitega, on näha, kuidas siin levivad jutupunktid kattuvad sealse peavoolumeedia toodanguga, mis sihib Euroopa publikut.

Tänavu 1. aprilli raportis kirjutas valeinfot kaardistav EUvsDisinfo portaal, mida veab vene propagandaga võitlemiseks organiseeritud Euroopa Liidu välisteenistuse idasuunalise strateegilise kommunikatsiooni rakkerühm (East StratCom Task Force), kuidas nad on leidnud enam kui 150 Kremli-meelse portaali valeväidet koroonaviiruse kohta.

Üks ühine joon siin ja Vene meedias leviva vahel ongi näiteks umbusu süstimine Euroopa ja USA valitud koroonameetmete vastu.

"Me oleme näinud, kuidas levib valeinfo, mis üritab näidata pandeemia ohtu ülehinnatuna ja seada kahtluse alla valitsuste sätestatud piiranguid," kinnitab Delfile EuvsDisinfo portaali nimel Euroopa välisteenistuse kõneisik Peter Stano.

Kuid Venemaa koroonapropaganda ampluaa on mõistagi ühest kitsast teemast laiem.

5G kiirguse kuulujutte levitas Venemaa peavoolumeedia juba enam kui aasta tagasi; Tšehhi Sputnik kirjutas 30. märtsil, kuidas koroonaviiruse surmade statistika on paisutatud; RT Araabia haru “paljastas” aprilli algul, kuidas koroonaviiruse lõi Bill Gates. Kõik need vandenõuteooriad on ühes või teises vormis levinud ka Eesti sotsiaalmeedias.

Venemaa meedia ja Eesti vandenõuteoreetikute ühine vaenlane: Bill Gates.

Dmitri Teperik kaitseuuringute keskusest selgitab, et korraga võib eristada vähemalt kaheksat narratiivi, mida ka Baltikumis võimendada üritatakse.

"Enim Kremli võimendusega vandenõuteooriaid on seotud viiruse päritoluga. Näiteks väide, et tegemist on biorelvaga, mille töötas välja USA. Aga näeme ka palju vandenõuteooriaid näiteks Bill Gatesi ning vaktsiinide kohta,” ütleb Delfile Venemaa infooperatsioone analüüsiva rahvusvahelise Kremlin Watch programmi eestvedaja Veronika Víchová.

Stano lisab, et tihti on väga raske mõista, kas valeinfo pärinebki Venemaalt või on võetud kontekst mujalt ning seda ise võimendama asutud.

"Me näeme ka seda, et Kremli-meelne väärinfo, mida sihitakse rahvusvahelisele publikule, erineb suuresti sellest infost, mida antakse edasi kohalikele," tõdeb ta.

"Venemaa taktika pole kuidagi muutunud, kuid oleme märganud, et selline tegevus on olnud pandeemia ajal inimeste ärevuse tõttu tavapärasest viljakam,” analüüsib Víchová.

Näeme aina enam, kuidas ka siinsed vakstiinivastased kasutavad viidetena venekeelset sisu ning usaldust peaks andma väidetele viidete ametlikkus (nt: riiklik meedia).

Vaktsiinivastased leiavad mõttekaaslasi Venemaa meediast.

Sisuliselt iga Delfi faktikontrollitud valeväite kohta võib leida vasteid ka Venemaa nii-öelda propagandakanalitest.

Rahutus, suisa protestiaktsioonid raputavad läänemaailma ja kõigutavad ühiskondade tasakaalu. Ameerika Ühendriikides on liikumispiirangute vastased protestid vast elujõulisemadki kui mujal maailmas ning koroonaviirusega seotud debatt aina politiseerub. Selline keskkond on ideaalne vundament infooperatsioonidele.

“Neid proteste nähes mõtlesin esimese asjana, kui kerge oleks venelastel või kellelgi teisel selles olukorras meiega manipuleerida,” rääkis USA esindajatekoja luurekomitee endine personalidirektor Michael Allen Business Insiderile.

“Kasutatakse ära olemasolevaid lõhesid ühiskonnas. Kui on selge, et mingi lõhestav grupp kogub tuure, on huvi sinna ka sekkuda,” ütleb Dmitri Teperik kaitseuuringute keskusest.

“Mõjuagentide eesmärk on võimendada ebakõlasid, et luua suuremat kaost. Luua vastuolusid ametliku ja mitteametliku vahel, et tekitada inimestes umbusku enda valitsuse suhtes,” selgitab Víchová.

"Mõjutustegevuse lõplik eesmärk on Lääne demokraatliku mudeli ning liikmesriikide poliitilise süsteemi usaldusväärsuse õõnestamine," ütleb Euroopa Komisjoni kõneisik Peter Stano.

Nii on spetsialistid märganud, et vaktsiinivastasus, liikumispiirangute vastane protest, kuid ka näiteks kliimamuutuste eitamine on hea vundament, et luua umbusku establishment-i vastu. Ning märgid näitavad, et Kreml – või ka lihtsalt Kremli-meelsed isikud – olukorda ka ära kasutavad.