Sama teost märkas kaupluses Tartu ülikooli funktsionaalse genoomika teadur Erik Abner. Raamatut lehitsedes jõudis ta ruttu järelduseni, et see sisaldab ohtralt valeväiteid, mis pakendatud pseudoteaduslikku vormi.

Ta tegi oma sotsiaalmeediasse postituse, milles kutsus suuri raamatukaupmehi korrale raamatut müügilt eemaldama.

“Apollo ja Rahva Raamat, palun lõpetage ohtlike pseudoteaduslike vandenõuteooriate levitamine! Sõnavabadus ei õigusta pseudoteadusliku desinformatsiooni levitamist, seda eriti tervishoiukriisi keskel. Sirvisin põgusalt see kuu ilmunud raamatut “Koroona valehäire” (kirjastuselt Reval-Buch OÜ) ning teadlasena olin sunnitud juba paarikümne sekundilise lugemise järel peast kinni haarama,” vahendas ta Facebookis.

Ta tegi raamatu ühele leheküljele ka põhjaliku retsensiooni, milles tõestas, et PCR testide kohta kirjutatud osa raamatu alguses on täis kas eksitavaid või vääraid väiteid.

Abneriga ühendust võttes rõhutas ta teadlasele kohaselt, et ta ei saa rääkida terve raamatu eest, sest pole seda täismahus läbi töötanud. “Siiski kui eessõna on viiendik raamatust ja selle saab paari minutiga valeks tembeldada, siis mis see ülejäänud raamat veel on,” sõnas ta.

Ta näeb probleemi ennekõike selles, et koroonapandeemiat liialdatud pettuseks nimetav teos saab ilmuda keset uut lainet ning tõese informatsiooni pähe. “See on meie rahvatervist kahjustav raamat, mis on vastuolus meie rahvatervise seadusega,” sõnas ta. “Võib-olla saaks selline teos ilmuda paari aasta pärast, kus see meie rahvatervisele enam ohuks pole, aga tänases olukorras on tegemist ohtlike ideid levitava raamatuga.”

Abner rääkis raamatust enne oma postituse tegemist ka matemaatilise statistika professor Krista Fischeriga, kes tal soovitaski sotsiaalmeediasse pöörduda.

“Ma ei tea, kas ma andsin õige nõuande,” sõnas Fischer täna. “Sellest kirjutamisest ja kajastamisest saavad osad inimesed indu juurde seda raamatut uurima minna. Samas võib-olla teised inimesed, kes nii teadlikud pole, saavad sellest teada, et raamat on valeväiteid täis,” sõnas ta.

Pseudoteadus vajab eelretsenenseerimist

Abner tuletas meelde, et teadusmaailmas vajavad artiklid vähemalt kolme teise teadlase retsensiooni. “Miks sellised nõuded ei võiks kehtida ka teadusest ja meditsiinist kõnelevatele raamatutele?” küsis ta.

“Mõned teadlased võiksid teha teostest lühikese raporti, milles antakse teosele hinnang. Selle raporti põhjal saaksid raamatukauplused paremini hinnata, kas üldse ja mis kujul raamatut enda kettides müügile võtta,” arvas Abner. Muidugi selline ettevõtmine oleks kirjastajatele lisakulu, aga tagaks Abneri hinnangul teaduspõhise populaarteadusliku kirjanduse leviku.

Fischer nõustus, et ideaalmaailmas oleks see hea mõte, aga kuskilt tulevad ette sõnavabaduse ja tsensuuriküsimused. “Selles raamatus vehitakse saksa autorite tiitlitega, mis pole eetiline tegevus, selle arvelt sisendatakse lugejatele võltslootust, et tegemist on vettpidavate allikatega. Teisalt kui vaadata teisi meil müügil olevad esoteerilisi raamatuid, siis kuidas see erineb?”

“Ka mina loen aeg-ajalt hommikul horoskoopi. Aga ma saan aga aru, et tegemist on meelelahutusega ning seetõttu see ei kahjusta mind. See raamat aga kahjustab, sest ta kutsub üles kaitsemeetmeid ignoreerima ning inimesed ei võta tõsiselt näiteks maski kandmist,” arvas Fischer.

Mis see valesisu siis on?

“Koroona valehäire” ilmus esmalt Saksamaal juba kevadel. Originaalpealkirjal on seejuures juures küsimärk, mis võimaldab pakendada esitletud tõlgendust arvamusena, eestikeelsel pealkirjal on see puudu.

Raamatu autoriteks on sakslastest abielupaar Karina Reiss ning Sucharit Bhakdi. Reiss on Kieli ülikooli bioloogia professor, kellel on muljetavaldav teaduslike artiklite nimekiri. Raamatu avaldamise järel aga tema alma mater distantsereeris end teosest. “Reissi ja Bhakdi tegevus kirjanikuna ei ole kooskõlas teadusliku tööeetikaga. Raamatu väited ei pea paika. Ohtrate retooriliste küsimustega, poleemikaga ning kinnitamata väidetega on raamat mõeldud koroona-eitajatele kinnitamaks nende arvamust,” seisis ülikooli avalduses.

Autorid on esinenud nii teoses kui ka mujal meedias mitmete avaldustega, mis ei pea paika. Näiteks on nad öelnud, et koroonatestides kasutatakse laboratoorselt kinnitamata ning ebatäpseid teste; et 99% koroonahaigetest põevad oma haiguse sümptomiteta; et koroonaviiruse põhjustab halb õhukvaliteet; ja et koroonameetmed on mõttetud ning eluohtlikud. (1; 2; 3; 4; 5)

Raamatu Eestile kohaldatud eessõna sisaldab samuti ohtralt eksitavaid väiteid. Näiteks tuuakse välja, et 2018. aasta gripilaine Eestis oli palju ohtlikum kui koroonaviirus; et alates tänavusest aprilli keskpaigast oli läbi nii hooajaline gripilaine kui ka SARS-CoV-2; et COVID-19 puhul pole tegu ohtliku pandeemiaga, vaid rafineeritud rahvusvahelise ärimudeliga; et PCR testid ei tööta; et koroonapandeemia on WHO äriprojekt.

Neist väidetest suur osa on enimlevinud vandenõud, mida on korduvalt ümber lükatud.

Mõningaid grippi ja haiguse levikut puudutavaid valeväiteid raamatust kommenteeris perearst Piret Rospu selle loo tarbeks eraldi. Neid saab lugeda täpsemalt loo allosas.

Palusime raamatu sisule kommentaari ka Terviseametilt ning Tervise Arengu Instituudist, kuid nad mõlemad keeldusid ajanappuse tõttu.

Raamatupoed ei vastuta

Raamatu ümber puhkenud pahameeletorm pole esimene sellelaadne. Näiteks Rahva Raamat eemaldas 2018. aastal müügilt vaktsineerimisvastase ning samuti teaduslikult tõestamata väiteid sisaldava raamatu “Vaktsineerida või mitte?”. Apollost saab seda aga tänini osta.

Koroona-raamatut saab muuhulgas osta ka Raamatukoi veebipoest. Poe juht Margo Matsina kostis, et poodidel pole võimekust raamatuis esitatavaid fakte kontrollida. “Kui kellelgi on mõnele raamatule etteheiteid, tuleks pöörduda pigem kirjastaja kui raamatupoe poole. Raamatupoed seisavad võimalikult laia leviku ja sõnavabaduse kaitsel. Kui raamat on tõesti nii ohtlik, et ta tuleks sõnavabaduse piiramise hinnaga levist kõrvaldada, siis selle üle otsustamine on õiguskaitseorganite ülesanne ja loomulikult kuuletuksid raamatupoed seaduslikele ettekirjutustele,” sõnas ta.

Rahva Raamatu tegevjuht Jan Plaan nentis samuti, et raamatute sisu eest nemad ei vastuta, seda teeb kirjastaja. “Meie võtame müügile enamuse Eestis ilmuvatest eestikeelsetest raamatutest ning lähtume sellest, et müüa oma raamatupoodides võimalikult laias valikus raamatuid, seistes sellega arvamuste ja sõnavabaduse eest,” kommenteeris ta.

Apollo esindaja sõnas, et raamatupoodi tuleb müüki keskmisel 70 teost nädalas ning nad ei jõua jälgida kõikide nende sisu. “Neis avaldatud soovitused ei pruugi vastata Apollo seisukohtadele ega kõigi meie klientide ja külastajate vaadetele. Küll on lugejatel võimalus erinevate vaadete ja seisukohtadega tutvuda.”

Teost on Apollo valmis müügilt eemaldama vaid siis, kui sellekohase soovituse teevad Eesti Vabariigi õiguskaitseorganid. Seega ei näe ükski raamatukauplus teose levitamises probleemi.

Raamatute reklaamimine probleemi juur

Osa teaduskogukonna pahameelest ei ole seotud sellega, et raamat müügil on, vaid sellega, kuidas raamatut edasi reklaamitakse. Näiteks rippus hiiglaslik reklaam üleval Solarise keskuses, mis nüüdseks sealt keskuse esindaja sõnul eemaldatud on.

Hiiglaslik reklaam Solarises

Palusime eraldi kommentaari Apollo raamatuketilt, mis on tõstnud raamatu oma kauplustes “Soovitame” riiulitesse. Selle kohta raamatupoest vastust ei tulnud.

Apollo "Soovitame" riiul

Nagu loo alguses nentisime, reklaamisid raamatut ka Ekspress Meedia paberväljaanded. Ettevõtte prindi- ja digireklaami osakonna juht Ronald Viini hinnangul oli tegemist kahetsusväärse juhtumiga.

“Suurte reklaamimahtude tõttu ei ole reklaamitoimetajad alati võimelised hindama ühe või teise reklaamitava raamatu sisu ja faktipõhisust. Kuna tegemist ei olnud keelatud raamatute nimistusse kuuluva teosega leidis raamatu reklaam paraku avaldamist ka meie külgedel. Alust kahtlustuseks hajutas ka reklaami intensiivne avaldamine raadio-, ja telekanalites nagu ka konkureerivates ajalehtedes. Kohe, kui saime infot, et teos sisaldab eksitavaid väärfakte, tühistasime ülejäänud broneeritud reklaamid,” sõnas ta.

Täiendatud 04.11: Ekspress Grupi portefelli kuuluv Linnaekraanid OÜ näitas omas välisekraanidel samuti raamatu reklaame. Ettevõtte müügijuht Kristjan Saar ütles Delfile samuti, et neil pole võimekust hinnata iga reklaami taha oleva toote või teenuse sisu. "Täname Teid tähelepanu pööramast reklaamitava toote sisule ning sellega seoses eemaldasime kõnealused klipid meie reklaamkandjatelt," vahendas Saar.

Kirjastaja seisab sõnavabaduse eest

Pöördusime ka raamatu kirjastaja, Reval-Buchi poole. Uurisime, miks ei ole raamatu eessõna kirjutanud mõni teadusliku taustaga inimene, kui raamat end teadusliku käsitlusena presenteerib.

“Nagu Te näete raamatu impressumist, on tegemist saksa raamatuga. See on põhjus, miks me saame ja tohime Eesti olusid käsitleda ainult eessõnas. Loomulikult olid ka eestikeelse eessõna koostamise aluseks erialased teadmised.” Seda, kes eessõna kirja pani, pole võimalik kontrollida, sest sellel seisab all autorina kirjastuse nimi “Reval-Buch”.

Lõpetuseks kutsus raamatukirjastus üles enda teoses toodud põhimõtteid Eesti vastutavatel isikutel järgima.

“Meil oleks seega äärmiselt hea meel, kui Eesti vastutajad toimiksid koroonakriisis samuti ja nad tegutseksid vaid teaduslike ja meditsiiniliste faktide alusel ning mitte mõttetute ja kasutute koroonatestide ja arulagedate poliitiliste suuniste järgi. Näiteks kui me lõpetaksime täna kallid ja mitteinformatiivsed koroonatestid, oleks homme pandeemia juba lõppenud. Positiivne koroonatest ei kinnita sugugi viirusnakkuse olemasolu,” arvasid kirjastajad.

Reval-Buchi kirjastatud teised raamatud on samaväärselt vandenõulised. Raamat “Ostetud ajakirjanikud” räägib sellest, kuidas peavoolumeedias võimutsevat korruptsioon, raamat “George Soros” määrib mett mokale paremäärmuslikule sorose-vastasele liikumisele, mis USA-s vägivallaga päädinud; teos “Atentaat Merkelile: Homme tapan ma kantsleri” esitab kellegi verise unistuse Saksa riigikantsleri tapmisest. Kõik need raamatud on vabalt kättesaadavad suuremates raamatukauplustes.

Mõned näited raamatus "Koroona valehäire" esitatud valeväidetest. Ümber lükkas või kommenteeris perearst Piret Rospu
VÄIDE: "2018. aasta gripilaine Eestis oli palju ohtlikum"


Piret Rospu: Oleneb, millega ohtlikkust mõõta. Värske Londoni teadlaste arvestus 29. oktoobrist näitab, et COVID-19 suremus (infection fatality rate) arenenud riikides, kus eaka elanikkonna osakaal on kõrge, jääb 1,15% juurde ja arengumaades 0,23% juurde. Siin on kokku võetud kõik teadaolevad haigestunud ja need, kellel nakkus on kulgenud asümptomaatiliselt või minimaalselt sümptomaatiliselt nii, et need inimesed pole arstiabi otsinud. Nakkuse levikut on hinnatud tagantjärele tarkusena antikehade uuringutes.


Grippi me loeme tõesti raskeks haiguseks, mis võib tuua kaasa tõsiseid tüsistusi või lõppeda surmaga. 2018/2019 hooaja grippi hinnati mõõduka raskusega gripiks. Keskmiselt on gripi suremus (infection fatality rate) kuskil 0,039% juures - see on COVID-19 suremusega võrreldes väga suur erinevus.


Eestis vajas 2018/2019 hooajal gripi tõttu haiglaravi 1662 inimest, intensiivravi vajas 130 inimest ja gripi tüsistustesse suri 57 inimest. COVID-19 tõttu on tänase seisuga Eestis surnud 73 inimest ja meil pole õiget COVID-19 hooaega veel olnudki. Praegu on ääretult tähtis hoida reeglitest kinni, et COVID-19 olukord Eestis ei eskaleeruks nii nagu see on teinud mujal Euroopas.


VÄIDE: "Teste kasutatakse surma põhjuse tõendina, aga nad pole eriti täpsed"


Piret Rospu: Millistest testidest me räägime? Kui inimesel on elupõhiselt diagnoosid teada, siis pärast surma ta liiga palju teste enam ei vaja. Kui inimene on surnud ootamatult ja põhjus pole teada, siis vajab ta ilmselt lahangut ja enne seda tehakse talle ka koroonaviiruse PCR-test. PCR-testide täpsus on küllalt hea, eriti positiivsete testide osakaalu mõttes, valenegatiivseid on kahjuks üpris palju.


VÄIDE: "Alates aprilli keskpaigast oli läbi nii hooajaline gripilaine kui ka SARS-CoV-2"


Piret Rospu: No see lihtsalt ei vasta tõele. Gripilaine meil oli tõesti vaikne, seda ühest küljest tänu vaktsineerimisele ja teisest küljest koroonaviirusega võitlemise meetmed aitasid pidurdada ka teiste viiruste levikut.


SARS-CoV-2 lainehari jäi meil aprilli algusesse; aprilli lõpuks tõesti tipp oli möödas, aga näiteks 30. aprillil tuli juurde 23 nakatunut - see ei kõla nagu päris läbi. Juhtusid tiksus juurde veel umbes juuni keskpaigani ja sealt edasi kuni suve lõpuni oli tõesti võrdlemisi rahulik.


VÄIDE: "COVID-19 puhul pole tegu ohtliku pandeemiaga, vaid rafineeritud rahvusvahelise ärimudeliga"


Piret Rospu: See on puhas vandenõuteooria. Paluks täpsustada, kelle huvides see ärimudel on, kui majandus kukub kõikidel riikidel kolinal? Sõna "rahvusvaheline" viitab, nagu võimalikke kasusaajaid oleks kohe hulganisti, mul on raske leida selliseid riike.


VÄIDE: "Rahvas väljub gripihooajast tugevamana, kui ta enne oli"


Piret Rospu: Taas kord selline väide, mida on raske kommenteerida. Milles mõõdetakse rahva tugevust? Pandeemiaga käib kaasas vaimse tervise kriis, tervishoiusüsteemide kollapsi tõttu jääb lonkama teiste krooniliste haiguste ravi ja nn
collateral damage
haiglate umbejooksmisele on päris massiivne. Järjest ilmub andmeid, kuidas pärast COVID-19 põdemist ei saa inimesed naasta oma endise elu juurde: kui ühes veebidiskussioonis kuulsin inimesi kurtvat, et lõhnataju pole pärast COVID-19 põdemist taastunud, siis mujalt maailmast on palju tõsisemaid järelemeid kirjeldatud: köha, mis ei vaibu, kroonilise väsimuse sündroom, mis inimesi voodihaigeks jätab, kopsu-, neerude- ja südamekahjustused, mille prognoos pole teada, mõnedel inimestel on tekkinud hulgaliselt väikseid mikroinsulte ajus, mis muudavad nende vaimset võimekust, meeleolu, ärevust, mõtlemise kiirust. Kui kokku lepitud reeglitest (distantsi hoidmine, kätepesu, kodus püsimine, maski kandmine) ei suudeta õigel ajal kinni hoida ja haigestunuid tekib palju, siis isegi kui need kaugtagajärjed mõjutavad väikest osa haigestunutest, räägime me ikkagi potentsiaalselt tuhandetest inimestest, kes ei saa oma endist elu tagasi. Mul on raske seda näha rahva tugevuse märgina.


VÄIDE: "Kui palju eluaastaid röövisid Eesti vastutavad isikud sellelt suurelt grupilt haigestunutelt (südame- ja vereringkonna haigused) läbi liikumispiirangute?"
VÄIDE: "Kui palju eluaastaid röövisid Eesti vastutavad isikud sellelt suurelt grupilt haigestunutelt (südame- ja vereringkonna haigused) läbi liikumispiirangute?"


Piret Rospu: Liikumispiirangute mõjust tervisele on palju juttu olnud, Eesti Perearstide Seltsi
on näha ka füsioterapeutide koostatud treeningvideod täiskasavanutele, eakatele ja kontoritöötajatele. Eestis pole olnud kordagi kodust väljas liikumise keeldu, vabas õhus jalutamas käimine on olnud lubatud kogu COVID-19 pandeemia vältel ja ma loodan ka, et Eesti inimestel jätkub piisavalt palju oidu reeglitest kinni pidada, et niisuguste jõhkrate keeldudeni asi minema ei pea.