Kohtuotsus šokeerib kogu Itaaliat. Ajakirjandus ironiseerib teemal, millal väljendit “räpane neeger” rassismiks ja millal niisama sõimuks pidada. Enamik itaallasi peab seda kahtlemata rassistlikuks väljendiks. “Neeger” on Itaalias kujunenud tabusõnaks.

Siiski otsustas kohus, et see väljend on rassistlik vaid juhul, “kui see on öeldud tõelise vihkamisega” ning kutsub teistes esile rassiviha ja diskrimineerimist rassi, päritolu, kodakondsuse või usu põhjal. Samuti ei saa kohtunike hinnangul rassistlikku kuritegu sooritada sõnadega, mis väljendavad kõigest üleüldist antipaatiat mõne muu rassi vastu.

Poliitikutele ei saanud see kohtuotsus tulla ebasobivamal ajal, sest rassismiteema on Itaalias niigi terav. Näiteks nädalavahetusel kogunes Rooma ligi 30 000 peamiselt Aafrika ja Aasia päritolu meeleavaldajat, et protestida Itaalias kehtiva väidetavalt liiga karmi immigratsiooniseaduse vastu.

Rassism jalgpalliväljakul

Rassismiteema on jõudnud ka jalgpalli. Pühapäeval rullisid Itaalia klubide mängijad väljakutel lahti loosungid “Ei rassismile!”. Nii vastati Messina ja Milano Interi 27. novembri mängul toimunud intsidendile, milles Messina mustanahaline kaitsja Zoro ähvardas väljakult lahkuda, kui Interi paremäärmuslastest fännid talle rassistlikke laule laulsid.

Itaalias alanud rassismivastase kampaania käigus tegid Itaalia parteid Milano linnapeale ettepaneku kinkida Zorole Milano kõige prestiižikam autasu – linna kaitsva Püha Ambrosiuse kuldkuju. Pöördumisega ei ühinenud vaid Põh-jaliiga partei, mida sageli seostatakse rassismiga.