Saksamaa ajaleht Bild teatas, et on saanud enda valdusesse siseministeeriumi dokumendi, milles tehakse ettepanek riigi vastuluure tugevdamiseks. Seda peale näotut intsidenti, kui eelmisel nädalal tabati USA luure poolt äraostetud Saksa välisluureteenistuse BND töötaja.

Muuseas tehakse dokumendis ka ettepanek asuda konkreetselt jälgima USA, Suurbritannia ja Prantsuse luure tegevust Saksa territooriumil. Samuti nähakse ette võimalust hakata teadaolevaid USA luureagente maalt välja saatma.

Sellega lõpetaks Saksamaa NATO riikide üldise vaikiva kokkuleppe, mille järgi pigistatakse liitlaste luuretegevusele teise riigi territooriumil silm kinni.

Lisaks teatas uudisteagentuur Reuters eile oma anonüümsetele USA valitsusallikatele toetudes, et Saksamaal tabatud USA rahvusliku julgeolekuteenistuse (NSA) heaks luuranud topeltagendi kaasusega on omakorda seotud ka USA luure keskagentuur (CIA).

Lähiajal peaks CIA peadirektor John Brennan oma asutuse osalusest piinlikult paljastatud operatsioonis ka Kongressile aru andma.

Reutersile kinnitasid CIA osalust läbikukkunud operatsioonis kaks eraldiseisvat anonüümset allikat, kes aga keeldusid rohkem detaile avaldamast.

Taaskord keeldus Valge Maja igasugustest kommentaaridest.