Austraalias Perthi lähistel asuva Curtini ülikooli teadlased avalikustasid täna veealuse müra salvestise, mis nende sõnul võib olla seotud juba kuid kadunud Malaysia Airlines’i lennuki viimaste hetkedega, vahendab CNN.

Teadlased uurisid erinevate veealuseid hääli salvestavate seadmete - näiteks tuumaplahvatusi registreerivate mõõteseadeldiste – andmeid eesmärgiga aidata kadunud lennukit leida.

„Avastasime ühe signaali, mis registreeriti mitme seadmega ja võib olla seotuid lennuki vettekukkumisega,“ rääkis Alec Duncan ülikooli mereteaduse ja tehnoloogia keskusest.

Uurijad on nädalaid seda väga madala sagedusega heli analüüsinud soovides teha kindlaks, kas see võis pärineda „lennuki vettekukkumisest või lennuki osadest, kui need uppusid,“ rääkis Duncan. Kuid ta pidi kohe ka lisama: „See heli võib siiski sama hästi pärineda mõnest looduslikust allikast.“.

Teadlaste sõnul pole heli päritolukoht kooskõlas lennuki praeguse otsingualaga. Nende hinnangul tekkis see hoopis tuhandeid kilomeetreid loode suunas praegu arvatavast lennuki India ookeani kukkumise piirkonnast. Kuid ka neil pole õnnestunud heli päritolukohta päris täpselt määratleda.

Lennuki otsinguid juhtiva Austraalia transpordiohutuse ameti juht Martin Dolan ütles, et nemad suhtuvad teadlaste väljakäidud veealustele helidele põhinevasse teooriasse skeptiliselt.

Malaysia Airlines’i lend 370 Kuala Lumpurist Pekingisse jäi kadunuks 8. märtsil. Lennu pardal oli 12 meeskonnaliiget ja 227 reisijat.