Umbes pool USAs eelkooliealistele lastele välja kirjutatavatest antibiootikumidest on kõrvapõletiku ravimiseks. Tervishoiuametnikud usuvad, et kui nad saavad selliste põletike puhul vähendada lastel antibiootikumide kasutamist, võivad nad peatada antibiootikumidele vastu võitlevate rakkude tekkimise, mis tekib ravimi üledoseerimisest.

„See märgib dramaatilist muutust antibiootikumide õiges kasutamises,“ ütles doktor Richard Besser, kes töötab USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse meningiidi- ja eripatogeenia osakonna juhina.

Ameerika pediaatrite akadeemia ja Ameerika perearstide akadeemia ettekirjutused tuleb enne tervishoiuametite poolt heaks kiita, kui need arstidele avaldatakse.

Aastaid on tervishoiuametnikud võidelnud antibiootikumide ebaõige kasutamise vastu, rõhutades, et neid ravimeid ei tohi kasutada viiruste, nagu gripp, puhul, sest need ei tee mitte midagi head. Seekord lähevad ametnikud kaugemale, soovitades mitte kasutada antibiootikume ka näiteks bakteriaalse kõrvapõletiku puhul, kui see on alaealisel.

Enamik laste kõrvapõletikke – umbes 80 protsenti – paraneb kahe kuni seitsme päeva jooksul, kinnitas Besser ja teised eksperdid.

„Üksikisiku tasemel võib mõnedel lastel olla põletiku pikem kulg, kuid kogu ühiskonna tasandil on meil parem, kui me ei anna neile neid,“ ütles ettekirjutused valmistanud komitee liige, doktor Richard Rosenfeld. „Me peaksime jätma antibiootikumide mõju inimestele, kel on tõelised märkimisväärsed haigused, kus 80 protsenti inimestest ei saa terveks paari päevaga ja võivad isegi surra.“

Ettekirjutuse järgi peaksid arstid kirjutama antibiootikume ainult siis, kui lapsel on tõsine keskkõrvapõletik. Sümptomiteks peaks olema vähemalt 39,2kraadine kehatemperatuur ning ränk kõrvavalu. Leebematel puhkudel tuleks asja ainult jälgida.

Igal aastal põeb USAs kõrvapõletiku 5-6 miljonit alla 5aastast last. Antibiootikume kirjutatakse välja paljudel neil juhtudel, sõnas Rosenfeld, kes töötab ka Brooklynis Long Islandi kolledži haigla pediaatrilise otolarüngoloogia osakonna direktorina.

Arstide uuringud on leidnud, et antibiootikumid teevad väga vähe kõrvapõletiku valu leevendamiseks. Tavalised valivaigistid nagu atsetaminofeen ja ibuprofeen on just selle jaoks mõeldud, ütles Panorama City Kaiseri haigla pediaater doktor Allan Lieberthal.

„Sellest ajast, kui avastati penitsilliin, antakse bakteriaalse põletiku puhul antibiootikumi,“ lausus Lieberthal. „Kuna tänapäevaste bakterite antibiootikumide vastu võitlemise võime kasvab, on nende tarvitamise vähendamine äärmiselt vajalik.“

USA meditsiiniassotsiatsiooni hiljuti läbi viidud uuringute järgi on antibiootikumid seotud ka rinnavähi riski tõusmisega. Uuringu käigus uuriti enam kui 10 000 naist, kes olid 17 aasta jooksul võtnud antibiootikume enam kui 500 päeva vältel või kellele oli antibiootikume välja kirjutatud enam kui 25 korral. Neil naistel oli rinnavähi risk kaks korda suurem kui neil, kes polnud üldse antibiootikume võtnud. Isegi naised, kellele oli antibiootikume välja kirjutatud ühel kuni 25 korral sama aja jooksul, oli rinnavähi risk 1,5 korda suurem kui teistel.