Kuigi mitmed volinikud lahkuvad ametist, jääb haldusküsimuste, auditi ja pettusevastase võitluse volinik ning Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas komisjoni kossseisu ka järgmiseks viieks aastaks, vahendas portaal Europolitics.info
"Ta on huvitatud mõjukamatest portfellidest, nagu siseturu ja teenuste, konkurentsi või majanduse ja rahanduse voliniku omast," märkis artikli autor Nathalie Vandystadt.
"Need on aga väga ihaldatavad ja on ebatõenäoline, et ta võib neid saada," lisas Vandystadt.

Suured liikmesriigid pole volinikke määranud
Euroopa Liidu mõjukaim liikmesriik Saksamaa pole oma voliniku osas otsust veel langetanud, kuid senine ettevõtluse ja tööstuse volinik Günther Verheugen lahkub komisjonist.
Vandystadt eeldab, et Saksamaa voliniku amet võib minna konservatiivist siseministrile Wolfgang Schäublele, kuid ei välista ka riigisekretär Peter Hintzet või eurosaadik Elmar Brokki. Saksamaa peaks suure tõenäosusega oma senise portfelli säilitama.
Oma voliniku vahetavad välja ka Suurbritannia ja Prantsusmaa. Kui Suurbritannia pole ametlikku otsust veel langetanud, keda kaubandusvolinik Catherine Ashton’i asemele nimetada, siis Prantsusmaa ihaldab siseturu ja teenuste voliniku portfelli, mis läheks arvatavasti endisele välisministrile Michel Barnier’ile, kuna õigusvolinik Jacques Barrot siirdub koju.
Hispaania otsustas rahandusvoliniku Joaquín Almunia ametisse jätta. Oma koha säilitavad Soome määratud laienemisvolinik Olli Rehn, Luksemburgi määratud infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding, energeetikavolinik Andris Piebalgs Lätist, arengu ja humanitaarabi volinik Karel De Gucht Belgiast, transpordivolinik Antonio Tajani Itaaliast, eelarvevolinik Algirdas Šemeta Leedust, haridusvolinik Maroš Šefčovič Slovakkiast ning teadusvolinik Janez Potočnik Sloveeniast.

Mitmed volinikud lähevad koju
Austria pole oma otsust veel langetanud, kuid suure tõenäosusega saab volinikuks endine asekantsler Wilhelm Molterer. Juhul kui Molterer ei saa piisavat toetust, võib Brüsselisse minna kas endine välisminister Ursula Plassnik või teadusminister Johannes Hahn. Austria soovib uues komisjonis saada kas keskkonna, põllumajanduse või eelarve voliniku kohta. Senine välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner tahab küll Brüsselisse jääda, kuid ta pole saanud valitsuse toetust.
Ka Bulgaaria võib oma senise tarbijakaitsevoliniku Meglena Kuneva välja vahetada. Tema asemele võib tulla praegune välisminister Rumiana Jeleva.
Taani põllumajandusvolinik Mariann Fischer Boel otsustas üldse poliitikast lahkuda. Tema asemele võib Brüsselisse minna energiaminister Connie Hedegaard, põllumajandusminister Eva Kjer Hansen või haridusminister Bertel Haarder.
Poola peaks Brüsselisse regionaalpoliitika voliniku Paweł Samecki asemel saatma Janusz Lewandowski, kes ihaldab samuti rahandusvoliniku kohta.
Rumeenia määras ametlikuks kandidaadiks endise põllumajandusministri Dacian Ciolosi, kes vahetab välja keelelise mitmekesisuse voliniku Leonard Orbani.
Kaks ametiaega Euroopa Komisjonis töötanud institutsiooniliste suhete volinik Margot Wallström pakib oma asjad Brüsselis kokku ja siirdub tagasi koju Rootsi. Tema asemele võib suure tõenäosusega minna eurominister Cecilia Malmström. Kuluaarides on võimaliku volinikuna pakutud ka endist peaminister Carl Bildti, kes on aga kõik kuuldused enda Brüsselisse siirdumisest ümber lükanud.
Tšehhist pärit tööhõive ja sotsiaalküsimuste voliniku Vladimír Špidla ametikoht pole samuti kindel, ta võidakse asendada endise euroministri Alexandr Vondraga. Ungari kavatseb maksunduse voliniku László Kovácsi asemel Brüsselisse saata ökonomist László Andori.
Asjad peab kokku pakkima ka Iirimaalt pärit siseturu ja teenuste volinik Charlie McCreevy, kelle asemel võib Brüsselisse minna Euroopa Parlamendi endine president Pat Cox.
Kreeka pole oma voliniku osas otsust ametlikult veel langetanud, kuna senist keskkonnavolinikku Stavros Dimast toetas riigi eelmine valitsus, kuid paar nädalat tagasi toimunud parlamendivalimiste järel on kaardid taas segamini aetud. Küprose tervishoiuvoliniku Androulla Vassiliou, Malta kalandusvoliniku Joe Borgi ja Hollandi konkurentsivoliniku Neelie Kroesi saatus on samuti lahtine.
Oktoobri lõpus toimub Brüsselis Euroopa Nõukogu istung, kus arutatakse Lissaboni lepingu edasist saatust, kuna hetkel pole seda veel tunnustanud Tšehhi. Siis peaks selge olema ka Euroopa Komisjoni uus koosseis.