Berliini linnapea Klaus Wowereit ütles pressikonverentsil, et ta ei oleks osanud ette kujutadagi, et avamistähtaegu ei suudeta täita. Veel nädalavahetuseni oli ta kindel, et uus lennujaam 3. juunil avatakse. Tema ametivend, Brandenburgi liidumaa peaminister Matthias Platzeck kinnitas, et on vihane: „Niisugust halba üllatust lihtsalt ei saa juhtuda.”

Praegu püüavad nii poliitikud kui ka lennufirmade esindajad siiski avalikkust rahustada. Saksamaa suurima lennufirma Lufthansa pressiesindaja Klaus Gorny kinnitas Eesti Päevalehele, et Lufthansa tahab oma lennugraafikut igal juhul laiendada. Tema sõnul toimuvad juba praegu läbirääkimised Tegeli lennujaamaga, et vajalikke lisakohti saada. Reisijate puhul ei näe ta probleemi: enamiku jaoks on tema sõnul Berliin reisi lõpp-punkt.

27 miljonit reisijat

Kuna ka peaaegu kõik Lufthansaga Star Alliance’i võrgustikus koostööd tegevad lennufirmad lendavad Tegelist, on Gorny sõnul välistatud, et keegi peaks ümberistumise pärast läbi linna sõitma.

Hoopis teine lugu on, kui keegi on broneerinud Lufthansaga lennu Berliini ja reisib edasi muu lennufirmaga, mis ei ole Star Alliance’is. Mis siis juhtub, ei oska Gorny veel öelda. „Veel on liiga vara,” ütles ta. „Me saime ju ka alles nüüd teada, et BBI avamine lükkub edasi.”

Rahustavatest sõnadest hoolimata meenutab olukord Berliinis paljudele juba Londoni Heathrow’ lennujaama uue terminali avamist 2008. aastal: tookord valitses seal täielik kaos, kaduma läks umbes 28 000 kohvrit, sajad terminali läbima pidanud lennud hilinesid või jäeti ära. „See ei tohi Berliinis korduda,” ütles üks Lufthansa töötaja Saksa meediale.

Kui Berliini müür 1989. aastal langes, oli linnas kolm lennujaama: Tegel ja Tempelhof Berliini endises lääneosas ja Schönefeld idaosas. Keset linna asuv Tempelhof suleti juba 2008. aastal. Tegelist lendas 2011. aastal peaaegu 17 miljonit inimest, 12,6 protsenti rohkem kui 2010. aastal. Schönefeldis oli lendajaid 7,1 miljonit, 2,5 protsenti vähem kui tunamullu. BBI-sse on esialgu planeeritud kuni 27 miljonit lendajat aastas, seda arvu peaks saama suurendada kuni 45 miljonini.

Kuigi Berliin oma 3,5 miljoni elanikuga on Saksamaa suurim linn ja ühtlasi pealinn, on tema lennujaamad praegu lendajate arvu järgi Saksamaal alles kolmandal kohal.