Pool Itaaliast ohkas seepeale kergendatult. Vähemalt see pool Itaaliast, mis vasaktsentriste valis. Teise poole jaoks on Berlusconi aga alati säravvalgete hammaste välkudes naeratav rahvuskangelane, kellel on kõige nutikamad äriideed ning kõigist rohkem raha ja võimu.

Berlusconist lahti ei saa

Berlusconi ise naljatas valimis-järgsete segaduste aegu irooniliselt: “Teie juba lootsite, et saate must lahti!” Mõistagi ei lõpe tema ajastu Itaalia jaoks veel siin. 69-aastane Berlusconi ei kavatse kaugeltki oma ligi kümne miljardi eurose varanduse seltsis pensionile minna.

Paremparteide blokki juhti-nud Berlusconi enda erakond Forza Italia kogus valimistel pi-sut vähem kui neljandiku häältest. See kindlustab talle parlamendis tugeva opositsiooniliidri koha ja välistada ei saa ka tagasitulekut peaministriks.

Samas ei tasu Berlusconil poliitikast tagasi tõmbuda ka see-tõttu, et ta peab kaitsma oma äriimpeeriumi. See hõlmab muu hulgas tema kolme eratelejaama, mida süüdistatakse küll Itaalia tänapäevakultuuri laastamises, kuid mis on riigis ikkagi populaarsed ja toovad Berlusconile suure kasumi.

Valimiskampaania aegu lubas vastaskandidaat Romano Prodi, et pärast tema võitu võe-takse kiiresti vastu äri ja poliitiliste huvide konflikti reguleeriv seadus, mis keelaks suurte äriettevõtete omanikel tähtsates riigiametites tegutseda.

Korruptsioonis ja maksupettustes süüdistatud Berlusconil tasub poliitikasse jääda ka tema lõputute kohtuprotsesside tõttu. Vaevalt ta küll trellide taha satub, parlamendisaadiku puutumatus kuluks talle siiski marjaks ära.

Prodi seljatagust raske koos hoida

•• Samal ajal üritab Romano Prodi oma üheksaparteilisest valimisliidust, milles on koos nii sotsialistid, kommunistid, rohelised, vabariiklased kui ka radikaalid, valitsust kokku seada.

•• Ajalehe La Repubblica andmeil olevat Prodilt majandusministri kohta vastu võtmas Euroopa Keskpanga endine juhatuse liige Tommaso Schoppa. Leht märgib aga, et kes iganes ka Itaalia majandusministriks saab, on Prodi valimisvõiduni viinud kireva koalitsiooniga igal juhul väga raske läbi suruda tõsisemaid majandusreforme.

•• Juba nägelevadki Prodi koalitsiooni kuuluvad parteid ägedalt selle üle, kas parlamendi alamkoja esimeheks peaks saama vasakdemokraadist endine peaminister Massimo D’Alema või Kommunistliku Taassünnipartei liider Fausto Bertinotti.