Täna hääletab parlament seadusemuudatust, mis lükkab edasi nn kergemad kohtuprotsessid, mille karistuseks on alla 10-aastane vangistus. Muudatust põhjendatakse sellega, et nii saab kiirkorras ära pidada protsessid raskeid kuritegusid toimepannute üle. Selle seadusemuudatusega peatuks aga ka Itaalia peaministri Silvio Berlusconi korruptsiooniprotsessid, mille asitõendid Itaalia seaduste järgi mõne aasta pärast aeguvad.

Pärast päevi kestnud ägedaid vaidlusi vasaktsentristliku opositsiooniga hääletab alamkoda veel teistki palju kritiseeritud seadust, mis annab immuniteedi neljale riigi kõrgeimale poliitilisele juhile. Berlusconi kõrval saavad sellega oma ametiajaks puutumatuse ka riigi president ning nii parlamendi alam- kui ka ülemkoja esimees.

Demokraatia ohus

Rooma südames Piazza Navonal avaldas teisipäeval valitsuse vastu meelt ligi 20 000 itaallast, paljudel loosungid, millel oli peaministri foto all kiri: “Omatehtud seadused!”

Meeleavalduse korraldaja, tsentristliku erakonna Väärtuste Itaalia liidri Antonio Di Pietro sõnul on Itaalias praegu tõsine demokraatiakriis, sest valitsus üritab läbi suruda seadusi, mis summutaks peaministri kohtuasjad.

Berlusconi partei Vabaduse Rahva fraktsiooni juht senatis Maurizio Gasparri on aga seisukohal, et Antonio Di Pietro pole siin pädev sõna võtma. “Ta räägib asjadest, millest ta midagi ei tea.”

Väärtuste Itaalia erakonna liider Antonio Di Pietro on aga Itaalias ajalukku läinud ühe kuulsama prokurörina, kuna ta juhtis 1990. aastatel toonase võimuladviku korruptsiooniskandaalid paljastanud nn Puhaste Käte operatsiooni. 

Berlusconit süüdi mõistetud ei ole

•• 71-aastane Berlusconi on aastaid kohut käinud. Kergemate protsesside peatamise seaduspunkti ette valmistanud peaministri advokaadi Nicolo Ghedini väitel on Berlusconi olnud seotud 17 protsessiga ja ligi 1000 ülekuulamisega. Seni pole teda aga kunagi süüdi mõistetud.

•• Kõige tõsisem Berlusconi kohtuasi on praegu korruptsiooniprotsess, milles teda süüdistatakse 600 000 USA dollari suuruse altkäemaksu andmises Briti advokaadile David Millsile, et viimane varjaks Itaalia peaministri äriettevõtte Mediaset seadusvastaseid tehinguid.

•• Miljardärist peaminister paistab korruptsiooniprotsessidest aga niikuinii pääsevat, sest Berlusconi toetajad on enamuses parlamendi mõlemas kojas.