"Ära tee rumalusi," ütles mees Dannyle. Ta küsis, kas hiinlane on esmaspäeval toimunud Bostoni pommirünnakuga kursis ning teatas, et oli selle korraldaja.

"Mina korraldasin selle ja ma just tapsin Cambridge'i politseiniku," ütles Tamerlan Tsarnajev mehele.

Danny kirjeldas ajalehele Boston Globe ärevat 90 minutit koos kahe terrorirünnakus kahtlustatavaga. Autosõidul arutasid kaks venda omavahel, kuidas nad New Yorki lähevad. Danny oli veendunud, et kui mehed peaksid arutama järgmise rünnaku plaane, siis eluga ta ei pääse. Hoolimata sellest, et vennad olid lubanud ta hiljem vabastada.

"Olen surmasuus," mõtles Danny endamisi. Tema elu tundus selle hetkeni justkui lotovõit: minna Kesk-Hiina provintsist Ameerika Ühendriikidesse kõrgharidust omandama.

"Ma ei taha surra," mõtles ta, "mul on palju unistusi, mis ei ole veel täitunud."

Keeruline suhtlus

Inseneriharidust omandav Danny, kes ei soovinud oma Hiina nime avalikustada, öeldes, et ei tunne end kangelasena ja ei soovi tähelepanu, ütles, et jälgis hoolikalt vanema kahtlusaluse nägu, kuigi Tamerlanile see ei meeldinud.

"Ära vaata mind!" karjus Tamerlan. "Kas sa üritad mu nägu meelde jätta?"

"Ei-ei, ma ei ürita midagi," vastas Danny kiirelt.

Tamerlan naeris. "See on nagu valgenahalistega, kes vaatavad mustanahalisi ja arvavad, et kõik näevad sarnased välja," ütles ta. "Võib-olla tundub sulle, et kõik valged näevad samasugused välja."

Danny rääkis terrorirünnakus kahtlustatavatele, et on pärit Hiinast ning elanud Ühendriikides vaid aasta. Hiinlase aksent oli aga nii tugev, et Tamerlanil oli kohati raskusi temast aru saamisega.

"Hiinlased on moslemite vastu väga sõbralikud," üritas Danny siiski vendade poolehoidu võita.

Ärevad hetked

Kaks kahtlusalust külastasid 90 minuti jooksul mitut poodi ja tanklat.

Vennad rääkisid omavahel võõrkeeles, Dannyl õnnestus vaid mõista, et jutt käib Manhattanist. Ühel hetkel pöördusid mehed hiinlase poole ning küsisid, kas tema autoga on võimalik sõita osariigist välja. "Mida sa mõtled," oli Danny segaduses. "Nagu New Yorki," vastas üks vendadest.

Ootamatult helises aga Danny i-Phone. Tegu oli sõnumiga klassikaaslaselt, kes oli samuti hiinlane ning kirjutas hiina keeles. Tamerlan kasutas Inglise-Hiina app'i, et Danny sõbrale vastata: "Ma olen haige. Ma ööbin täna sõbra juures".

Hiina sõber aga saatis uue sõnumi ning seejärel helistas. "Kui sa ütled kas või ühe sõna hiina keeles, siis ma tapan su koheselt," hoiatas Tamerlan. Danny täitis terrorirünnaku kahtlusaluste käsku.

"Tubli poiss," kiitis Tamerlan. "Tubli töö".

Põgenemisvõimalus

Danny sõitis Tsarnajevitega läbi Cambridge'i, Brightoni ja Watertowni, varitsedes hetke, mil põgeneda. Jõudnud ringiga tagasi Cambridge'i, käsksid Tsarnajevid hiinlasel bensiinijaamas peatuda. Sealne tanklatöötaja andis meestele mõista, et maksta saab vaid sularahas.

Noorem vend Džohhar oli seetõttu sunnitud tanklasse sisenema. Danny jäi sõidukisse vanema venna Tamerlaniga, kes pani oma relva autoukse taskusse ja hakkas GPS-seadet uurima - kaotades hetkeks valvsuse. Danny taipas, et on aeg põgeneda. Ta vabastas end turvavööst, avas ukse, hüppas välja, lõi ukse enda järelt kinni ja jooksis, tehes jänesehaake.

"F*ck," kuulis ta Tamerlani sajatamas, tajudes hetkeks ohtu selja tagant, kuid mehed ei järgnenud. Danny jooksis üle tee asuvasse mobiilijaama ning palus müüjal kiirelt politseisse helistada.

Global Posti andmetel on Danny vajadusel nõus Džohhari vastu kohtus tunnistama.