Raporti kohaselt on oluliselt tõusnud Cosa Nostra liikmete arv, keda on saadetud Ühendriikidesse taastama kontakte sealsete maffiaperekondadega, kellega koostöö tegemine 1980-datel soikus, vahendab BBC.

Sitsiilia maffia peamine tuluallikas on jätkuvalt narkokaubandus, kuid nüüd otsib rühmitus USA perekondadega kontakti, et leida rahategemise võimalusi muudes valdkondades nagu online-kasiinod ja mängupõrgud, seisab raportis kirjas.

Kuigi Cosa Nostra juured pärinevad Itaaliast, on rühmituse USA "harukontorist" saanud täiesti sõltumatu ja iseseisvalt tegutsev organisatsioon.

Raportis on tutvustatud Itaalia ametivõimude ja FBI koostöös läbiviidud operatsiooni "Vana sild", mille kohaselt on New Yorgi ja Sitsiilia vahel viimasel ajal sõlmitud hulgaliselt Atlandi üleseid kriminaalseid sidemeid.

Operatsioon paljastas üle 80 New Yorgis tegutseva mafiooso, kelle hulgas on ka mitmeid kurikuulsa Gambino maffiaperekonna bosse, kes on sõlminud otsekontaktid oma Sitsiilia "ametivendadega".

Itaalia maffiavastase komisjoni hinnangul oli operatsioon „Vana sild“ edukas, kuid kinnitas samas, et Cosa Nostra on "asunud taastama sidemeid oma ameerika nõbudega".

Komisjoni väitel on neil tõendeid, et Cosa Nostra saadab New Yorki nii rühmituse praeguseid tipptegijaid, kui neid, kes 1980-datel USAs puhkenud verise võimuvõitluse ajal Sitsiiliasse maapakku põgenesid.

Raporti kohaselt on maffia kontrolli all mitmed USA toidukaupade ketid ja ehitusettevõtted, mille juhid on Sitsiilia juurtega ja omavad otsekontakte Cosa Nostraga.