Eesti ekspeaminister Ansip lubas eelmisel nädalal, et EL-i ühtse digituru tekitamiseks on üheks kiireloomulisemaks vajaduseks nn geoblokeeringute kaotamine. Teisisõnu – kõigi EL-i kodanike võrdne juurdepääs internetis müüdavale muusikale, filmidele jms autoriloomingule.

Ansip ütles reformi tutvustades Eesti Päevalehele, et sai oma reformikavale kõigi komisjoni liikmete ehk volinike toetuse. „Kõik komisjoni liikmed toetasid ühtse turu loogikat, keegi ei kaitsnud protektsionistlikku lähenemist,” rääkis asepresident.

Ent esmaspäeval selgus, et formaalselt justkui Ansipile alluv ja tema reformikava ellu rakendamise eest vastutama hakkav digivolinik Oettinger näeb asju hoopis teistmoodi. Ta andis intervjuu Saksa ajalehele Frankfurter Allgemeine Zeitungile (FAZ), milles teatas, et tema ei näe küll mingit kiiret vajadust geoblokeeringut kaotada.

„Ärme viska last koos pesuveega välja,“ teatas Oettinger FAZ-i intervjuus. Ta lubas küll „uurida viise filmitööstuse avamiseks“, kuid rõhutas, et „peame säilitama oma kultuurilise mitmekesisuse“. Praeguste internetis kehtivate piirangute säilitamise pooldajad kasutavad just kultuuride kaitsmise argumenti Ansipi kavandatava reformi vastu võitlemiseks.

Oma reformi tutvustades aga rõhutas Ansip vastupidist. Tema sõnul võidaks kultuur geoblokeeringute kaotamisest, sest Eurooplased saaksid vabalt teistest riikidest pärit loomingule ligi ja autorid vastutasuks suurema turu oma teostele. „Oma südames ma vihkan geoblokeeringut,“ sõnas Ansip asjade mitterahuldava seisu kohta.

FAZ-ile antud intervjuus andis digivolinik Oettinger aga üpris otseselt teada, kuivõrd vähetähtsaks ta peab oma ülemuse seisukohti. „Mina vihkan oma äratuskella kell viis hommikul,“ sõnas Oettinger kui temalt küsiti Ansipi väljendatud geoblokeeringut puudutava seisukoha kohta.

Tegemist pole esimese korraga, kui sakslasest digivolinik Oettinger Ansipi suhtes halvakspanu välja näitab. Möödunud novembris, kohe peale uue Euroopa Komisjoni ametissesaamist, oli Oettinger Saksamaal väitnud, et Ansipi võim tema peale ei hakka ning üleüldse sai Eestist pärit asepresident komisjonis ametite jagamise ajal „jäänuktöö“.

Anrdus Ansip tutvustas eelmisel nädalal oma digireformi