Kuna poliitilised reformid Euroopa viimases diktatuuririigis pole küllaldaselt edenenud, viisakeeldu ka ei kaotatud.

Valgevene president Alaksandr Lukašenkale ja mitmele tosinale Valgevene ametnikule kehtestati piirangud, mis takistab neid Euroopa Liitu sisenemiseks vajalikke viisasid saamast, kuna võimud väidetavalt võltsisid 2006. aastal toimunud ja Lukašenka võimu kindlustanud valimisi.

Täna Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu välisministrid otsustasid viisakeelu rakendamata jätta 2010. aasta oktoobrini. Sanktsioonide taaskehtestamise Damoklese mõõk – ELi välisministrid võivad otsustada keeldu iga kell taas rakendada – peaks panema Valgevenet astuma järgmisi samme üleminekul tegelikule demokraatiale, vahendas Reuters.

Viisakeeld puudutab kogu Valgevene valitsust, kuid samuti ametnikke, kes on seotud opositsiooniliste aktivistide kadumisega, ning Valgevene valimiskomisjoni esimehele.

Välisministrite ametliku avaldus märkis, et hiljutine poliitvangide vabastamine avas uusi võimalusi koostööks Euroopa Liidu ja Valgevene vahel. Kuid ELi sanktsioonide kehtestamise võimalus Valgevenele tuleb siiski säilitada, kuna Valgevene pole teinud küllalt edusamme demokraatia kehtestamisel.

Lukašenka ise ütles septembris, et Valgevenet ei saa sundida tegema reforme vastu tahtmist, lisades, et ei näe vajadust valimisseadust muuta. Ühtlasi kinnitas ta, et võib kandideerida neljandaks presidendi ametiajaks 2011. aasta valimistel.