Oli seda nüüd veel vaja, võisid löödult nentida nii John McCain kui ka vabariiklased laiemalt pärast Colin Powelli esinemist telesaates, kus ta tegi maha McCaini majanduslikud seisukohad, kampaaniavõtted ja asepresidendikandidaadi valiku. Seda polnud küll vaja, pidid nad tõdema siis, kui Powell kutsus üles hääletama põlvkonnavahetuse ja Barack Obama poolt.

Obama on viimastel nädalatel niigi oma edumaad McCaini ees populaarsusküsitlustes suurendanud ning valimisteni on nüüd jäänud vaid kaks nädalat.

Kuid praeguse presidendi George W. Bushi esimesel ametiajal välisministriks olnud, vanema Bushi ajal staabiülemate komitee juhiks saanud ning juba Ronald Reaganit rahvusliku julgeoleku alal nõustanud Powell mitte ainult ei toetanud vastaspartei kandidaati, vaid püüdis ilmselt parandada ka oma reputatsiooni. Oli ju tema välisministrina see, kes üritas Iraagi invasiooni rahvusvahelisel areenil vältimatult vajalikuks rääkida. Paljugi sellest, mida ta põhjenduseks esitas, on teadagi vildakaks või lausa valeks osutunud.

Mustanahaline Powell kinnitas, et rass ei mängi tema otsuses Obamat toetada mingit rolli. Viimasteks seikadeks, mis teda Obama poole kallutasid, nimetas ta McCaini reageeringut majanduskriisile ja tema üliründavat kampaaniat, aga ka asepresidendikandidaadi valikut. Powell ei usu, et Sarah Palin oleks selleks ametiks valmis.

Powell oli solvunud

Nii mõnigi tähelepanelikum vaatleja oli ammugi aru saanud, et Powell kaldub Obama poole. Teadaolevalt on nad kohtunud ühe korra silmast silma jutuajamiseks ning rääkinud korduvalt Obama algatusel telefonitsi eri teemadel. McCainiga olevat Powell kohtunud viimati juunis ning presidendikandidaat oli pajatanud vaid Iraagist ja seal saavutatud edust. Powelli sõprade meelest, nagu viitas New York Times, tundis eksvälisminister ja erukindral pahameelt, et teda pole kaasatud vabariiklaste leeri tippnõunike sekka.