Euroliidu kõrgemad audiitorid tõid välja, et Brüsselist Palestiina võimudele suunatavad vahendid leiavad üsna kahtlast kasutust. Näiteks nenditakse, et EL maksab oma vahenditest palku Gaza sektoris Palestiina omavalitsuse nimekirjas olevatele ametnikele, kes aga tunnistavad ausalt, et raha võetakse vastu, kuid tööl küll ei käida.

Auditis hinnatakse, et tõenäoliselt isegi kuni veerand Palestiina omavalitsuse tervishoiu ja haridusministeeriumite Gaza sektori töötajatest saavad palka, aga ei tööta.

Asja tuum peitub faktis, et EL on Pegase nimelise programmiga võtnud oma õlule suure osa Palestiina omavalitsuse ametnike töötasude ja pensionite maksmise. Palestiina võimude palgal või pensionilehel on ca 170 tuhat ametnikku. Neid, kelle eest maksab osaliselt või täielikult EL on ligi pool ja see arv kasvad mühinaga.

Kui 2008. aastal maksis EL keskmiselt 75 tuhande ametniku eest, siis 2012. aastal juba üle 84 tuhande isiku eest. Igakuine EL-i palgaraha väljamakse on sama ajaga kasvanud 45 miljonilt eurolt 69-le.

Audiitoreid aga hämmastas, et teatav osa Palestiina omavalitsuse ametnikke saab makstud vaatamata sellele, et nad ei käi tööl. „Auditis leiti, et märkimisväärne arv ametnikke gaza sektoris said küll kätte EL-i poolt makstavad palgad, sest neil oli selleks omavalitsuse ametnike nimekirjas olemise tõttu õigus, kuid ei käinud tööl,“ sedastas Euroopa kontrollikoda.

Probleemi tuumaks on tõsiasi, et alates 2007. aastast on Palestiina territooriumid lõhestatud. Kui nn Jordani jõe Läänekaldal on võim ametlikult Palestiina omavalitsuse käes, siis Gaza sektoris on sellest ajast peale võimutsenud radikaalsem Hamasi rühmitus. Ja kuigi Palestiina omavalitsus on paberi peal justkui vastutav ka Gaza eest ja omab seal ametnikke, siis tegelikult teostavad seal võimu Hamasi struktuurid. Omavalitsuse ametnikud ei saagi selle olukorra tõttu tööd teha.

Kuid audiitorite meelest ei saa sellega vabandada mittetöötamise eest raha maksmist. Kontrollikoja hinnangul pole Euroopa komisjon selge probleemiga üldse tegelenud ja on seda isegi varjanud.

„Kuigi Euroopa Komisjon ja välisteenistus on olnud probleemist teadlikud, pole nad astunud mingeid samme sellega tegelemiseks,“ öeldakse auditis. „Vaatamata küsimuse olulisusele pole Pegase programmi dokumentides sellele isegi mitte mingeid läbinähtavaid viiteid,“ nenditi lisaks pahaselt.

Pegase programmist kulutati Palestiina omavalitsuse toetuseks kokku aastatel 2008-2012 tervelt miljard eurot.