ÜRO põgenike ülemkomissari büroo (UNHCR) ütles, et esimest korda võib olla vajalik suure hulga põgenikega tegelemine väljaspool Euroopat, riikides nagu Egiptus, Liibüa või Sudaan. Seda seetõttu, et põgenikega tegelevad ametivõimud väidavad, et Brüssel on nad "kolossaalse humanitaarkatastroofi" eel hüljanud.

Sajad tuhanded inimesed valmistuvad ette võtma ohtlikku mereületust Põhja-Aafrika rannikult Kreekasse ja Itaaliasse selleks sobimatutes paatides, kuna "paadihooaeg" on algamas, ütlevad ametnikud. Selle aasta esimese paari kuu statistika näitab juba praegu dramaatilist põgenike arvu kasvu võrreldes eelmiste aastatega.

UNHCR-i Euroopa direktor, Vincent Cochetel ütles The Guardianile, et nad ei oleks täielikult Euroopast väljaspool põgenikega tegelemise vastu kui kindlad garantiid oleks paigas: appellatsiooniõigus, õiglane menetlus, õigus jääda paigale kuni kaebusega tegeletakse.

Euroopa Liit ei ole leidnud efektiivset mehhanismi, mis hoiaks ära migrantide massilise suremisele merel, ütles Cochetel. Selle asemel, et keskenduda veelgi karmimatele piirireeglitele, peaks EL hoopis looma turvalise teekonna, leiab ta.

Põgenike õiguste eest võitlevad grupid on siiamaani lükanud tagasi suurte "menetluslaagrite" idee Euroopast väljaspool, kuna kardavad, et põgenikud jääksid nõrgal tasemel inimõiguste ja õigussüsteemiga riikide meelevalda. Human Rights Watchi (HRW) esindaja Judith Sutherlandi sõnul ei ole kuidagi võimalik, et see toimida võiks. "Teoorias ei ole HRW-l probleemi asüüli juurde ligipääsu loomisega väljaspool EL-i, kuid ei kujuta ette, et Liibüas, Egiptuses või Marokos oleks vajalikud tingimused olemas," ütles Sutherland The Guardianile.

UNCHR-i kursimuutus ning Kreeka ja Itaalia poolt kostev kasvav kära, mis nõuab tegevust, tuleb samal ajal kui arvud näitavad kiirelt kasvavat probleemi.

Euroopa piiriagentuuri Frontex andmetel on umbes 42 000 inimest sel aastal üritanud Vahemerd ületada Itaaliasse jõudmise eesmärgil. Eelmisel aastal oli aprilli lõpu seisuga saabunud 3362 immigranti, ütles UNCHR.

Eelmisel nädalal üritas üle 1000 migrandi ületada aeda Melillas, Hispaania enklaavis Marokos, et jõuda Euroopa territooriumile. Samal päeval käisid prantsuse märulipolitseinikud buldooseriga üle kolmest põgenikelaagrist Calais sadamas.

Põgenike arvu kasvus mängivad tugevat rolli süüria põgenikud, kes üritavad pääseda kodusõjast, mis on kolme aasta jooksul sundinud miljoneid inimesi ümber asuma. 2013. aasta esimese üheksa kuuga jõudis Itaalia rannikule ligi 7000 põgenikku. Kogu 2012. aasta jooksul oli see arv 350. Nad on suuruselt teine põgenike grupp Itaalias sel aastal, esikohal on eritrealased. Kreekasse võtavad paadisõidu ette enamasti Süüria põgenikud, sealhulgas naised ja lapsed.

Pärast seda kui Kreeka pani Türgi piirile traataia, on ebaseaduslikud põgenikud suundunud merele, kus piirivalvurid peavad inimkaubitsejatega igapäevaselt tegelema.

Viimastel nädalatel on Egeuse meres ja Vahemeres hukkunud hulgaliselt põgenikke, kes üritavad nälja ja sõja eest varju leida.

Amnesty Internationali ütles hiljutises avalduses kritiseerides EL-i passiivsust antud küsimuses, et olukord, kus turvaline teekond Euroopaase puudub, sunnib inimesi smugeldajate ja inimkaubitsejate kätesse ning meresõiduks sobimatutesse paatidesse.