Kuid FSB-d hiidfallosega tervitanud kunstnikud võeti riigipreemia nimekirjast siiski maha. Paljude kunstiekspertide silmis oli sellegipoolest tegu eelmise aasta vägevaima kunstiteoga, mis jäi auhindamata ainult ametnike intriigide tõttu.

Peterburis tõstetakse Neeva jõel laevaliikluse jaoks igal ööl sillad üles. Ühe suurema silla naabruses asub Venemaa julge-olekuteenistuse FSB Peterburi peakontor. Poliitilist kunsti harrastava rühmituse Voina liikmed kasutasid seda asjaolu ära kunstiteoseks, mis eesti keeles võiks kõlada „Peenis vangis FSB-s” – nad joonistasid eelmisel suvel ööl vastu 14. juunit üles tõstetud Liteinõi sillale helendava valge värviga mehe suguorgani tohutu kujutise, mis säras valgustatud sillal otse FSB hoone akendesse.

Fotod kunstiteosest levisid interneti vahendusel välgukiirusel, kuigi helendav suguorgan pesti hommikuks loomulikult maha. Juba siis leidis see julge akt Venemaa kunstiringkondades, ja loomulikult ka opositsiooni seas, oma idee eest suurt heakskiitu.

FSB avaliku mõnitamise eest kunstnikud üllataval kombel kriminaalasja kaela ei saanudki. Kohapeal said kolm aktsioonis osalejat, neist üks noor naine, miilitsatöötajate käest peksa ning üks sai hiljem väikse trahvi huligaansuse eest. Kriminaalasi samade kunstnike ja Voina ideoloogide vastu algatati novembris, kui nad järjekordse performance’i käigus keerasid Peterburis riikliku vene muuseumi ees katuse peale miilitsaauto. Miilitsale varalise kahju tekitamise eest võeti vahi alla Voina kaks aktiivsemat liiget, kes osalesid ka FSB-le saadetud „peenisetervituse” loomisel, ning kaks Voina põhilist ideoloogi kuulutati tagaotsitavaks.

Tänavu veebruari keskel, kui rühmitus kuulutati Venemaa kaasaegse kunsti riikliku preemia „Innovatsioon 2010” kandidaadiks kui parima visuaalse kunsti näide, istusid Voina liikmed Oleg Vorotnikov ja Leonid Nikolajev neljandat kuud vahi all. 24. veebruaril nad lõpuks kautsjoni vastu vabastati. Kummagi eest tasus tuntud Briti tänavakunstnik Banksy 10 000 dollarit. Voina ideoloogid Aleksei Plutser-Sarno ja Natalja Sokol varjuvad siiani põranda all.

Preemiaraha ei võtaks

Vorotnikovi, Nikolajevi ja Sokoli vastu on algatatud kriminaalasi paragrahvi järgi, mis näeb ette kuni  seitsmeaastase vanglakaristuse grupiviisilise huligaansuse eest, mis on korda saadetud poliitilise, ideoloogilise, rassilise, rahvusliku või religioosse vihkamise motiividel või siis vihkamise ja vaenu tõttu mõne kindla sotsiaalse grupi vastu. Plutser-Sarnot otsitakse aga taga kuritegeliku ühenduse loomise eest, mille eest võib määrata 12–20 aastat vangistust.

Voina auhinnale kandideerimine tekitas Venemaal suurt meediatähelepanu. Rühmitust hakati kohe pidama riikliku preemia peafavoriidiks, võitja pidanuks selguma aprillis. Plutser-Sarno jõudis teatada, et ta hindab preemiat kõrgelt ja võtab tunnustuse vastu, kuid riiklikku auhinnaraha 400 000 rubla (10 000 eurot) ta vastu ei võta, vaid kannab selle edasi poliitvangide toetuseks.

Imet siiski ei juhtunud, sest sel nädalavahetusel teatas vene kaasaegse kunsti keskus, et Voina aktsioon võetakse nominentide nimekirjast maha, sest formaalselt ei esitanud nad õigeks ajaks omakäelist nõusolekut preemiale kandideerimiseks.

Plutser-Sarno sõnul tehti seda Venemaa kultuuriministeeriumi survel, mida ei varjanud ka korduvalt tema poole pöördunud kaasaegse kunsti keskuse töötajad. „See on häbi vene kaasaegse kunsti keskusele!” teatas Voina üks juhte.

„Eelmine aasta oli kahtlemata Voina aasta, tema aktsioonid kõlasid üle maailma,” toetas Voinad Venemaa üks tuntumaid kaasaegse kunsti kuraatoreid Andrei Jerofejev, kes sai eelmisel aastal trahvi näituse „Keelatud kunst” Moskvas korraldamise eest.