Eile teatas konsortsium Nabucco Gas Pipeline International, et gaasitorustiku kasutuselevõtmine lükatakse edasi kuni 2013. aastani, teatas ITAR-TASS.

Selle peale keeldus Prantsusmaa lähtuvalt oma majanduslikest huvidest programmis osalemast. Sel projektil on ka poliitiline tagapõhi - kuna Nabucco on gaasitorustik Lõuna-Europaase, mis mängib tähtsat rolli Euroopa strateegilise eesmärgi realiseerimisel ja mille eesmärgiks on vabaneda Venemaa sõltuvusest. 

Leping Nabucco gaasitorustiku ehitamiseks oli sõlmitud 25. juunil 2007. aastal ja torujuhtme pikkus on 3300 km. Projekti üldmaksumuseks hinnatakse 5,8 miljardit dollarit ja see tarnima gaasi Türkmenistanist, Kasahstanist, Aserbaidžaanist ja Venemaalt. Torustikuga võidakse ühendada ka lõuna-haru, mis tuleb Iraagist ja Pärsia lahe riikidest.

Venemaa omakorda ehitab alternatiivset gaasitorustikku South Stream, mille Moskva kavatseb võtta kasutusse enne 2012. aastat. Selle eesmärgi saavutamiseks on projekti kaasatud ka Itaalia kompanii Eni, millega Gazprom sõlmis raammemorandumi.