„Valgevene võlg ulatub 244 miljoni dollarini ja me oleme saatnud kirja, millega nõuame seda sisse,“ ütles Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller RIA Novostile. Valgevene esimene asepeaminister Vladimir Semaško teatas reedel riigi parlamendile esinedes, et Valgevene jätkab Venemaale gaasi eest keskmise hinna maksmist ja alustab ka võla tasumist.

Valgevene võlg Venemaa ees on tekkinud seetõttu, et lriikidel on kokkulepitud gaasi hinnast erinev arusaam. Nimelt on Valgevene ja Gazpromi vahel sõlmitud lepingus gaasi hinnaks märgitud 210 dollarit 1000 kuupmeetri eest, kuid vahepeal on hind maailmaturu hindadest sõltuvalt langenud. Valgevene ja Gazpromi vahel kevadel lepiti suuliselt kokku, et Valgevene hakab gaasi eest maksma nn aasta arvutatud keskmist hinda, mis teinuks kokku umbes 150 dollarit 1000 kuupmeetri eest. Märtsis andis Valgevene kõnealust kokkulepet põlistava lepingulisa Gazpromile üle, kuid Venemaa pole seda siiani allkirjastanud.

Sel moel tekkinud segadus on viinud selleni, et Valgevene maksab gaasi eest eelpoolnimetatud keskmist hinda, kuid Venemaa ootab täishinna maksmist ning seega on Valgevene Venemaale kogu aeg võlgu jäänud. Nüüd lubas Semaško, et augustis alustatakse võla tagastatamist ja novembrist hakkab Valgevene gaasi eest „tegelikku hinda“ maksma.