Opositsiooni kõige tugevam rühmitus Gruusia Unistus kannab valimistel 41. numbrit ja koosneb õigupoolest väga kirjust seltskonnast, kuid kõige rohkem räägitakse selle valimisliidu esinumbrist Bidzina Ivanišvilist. Ta on lubanud valimiste järel siluda suhteid Venemaaga ja avada sealsed turud Gruusia kaupadele. Seejuures on ta ka otse välja öelnud, et valimiste käigus peaks välditama Venemaa riigipea Vladimir Putini kritiseerimist, sest tema kui tulevane riigijuht tahab Putiniga läbirääkimistele minna.

Rahvast jagus paari kilomeetri kaugusele ja sõnumi edastamiseks oli iga paarisaja meetri peale üles pandud teleekraanid, et kanda üle inimesi triiki täis keskväljakul toimuvat. Üritusest osavõtjad ronisid ümbritsevate majade rõdudele, bussiootekodadele ja lähedal kasvavate puude otsa, et saada paremat ülevaadet.

Avamine avamise järel

Pealinnas pigem kaotajaks jääv Saakašvili on viimaste nädalate jooksul muudkui avanud ja avanud. Khuthaisi lennujaama renoveeriti alates eelmisest aastast, aga avamistseremoonia toimus 27. septembril, samamoodi pidulikult avati uhiuus parlamendihoone Khuthaisis ja ka mitmed ehitised pealinnas. Ometi on ka nende ehitiste puhul kohalikel Saakašvilile etteheiteid, sest ehitajateks võeti pahatihti Hiina võõrtöölised, kes olid valmis tegema pikki tööpäevi ja küsisid vähem raha.

„Ei Saakašvilile,” vastab verise number viiega plakatit kandev vastaspool. „Inimesed lähevad meilt Venemaale, sest seal on tööd ja paremad palgad,” kujutasid mitmed Eesti Päevalehega suhelnud Thbilisi elanikud meie idanaabrit justkui maise paradiisina.

Forbesi miljardäride edetabelisse mahtuv Ivanišvili kogus enda rikkuse Venemaalt ning just suhted Venemaaga ja pikka aega kestnud vaenukirve mahamatmine ongi tema suurimad lubadused.

Reaktsioone seinast seina

Inimeste reaktsioonid olid seinast seina, aga vaieldamatult emotsionaalsed.

„Ivanišvili müüb meid Venemaale maha,” leiavad Saakašvili pooldajad.

Isegi kui Saakašviliga rahul ei olda, ei usaldata Ivanišvilit täielikult. „Olgu Saakašvili, kes ta on, aga me teame, mida ta teeb. Ivanišvili puhul me seda veel ei tea,” tunnistas Thbilisi äärelinnas poodi pidav mees.

Saakašvili toetajate suurem kokkusaamine toimus päev enne sadu tuhandeid mobiliseerinud opositsiooniüritust. Miiting peeti Eesti jalgpallikoondislase Vladimir Voskoboinikovi koduklubi Thbilisi Dinamo staadionil ja juba spordiväljaku mahutavuse tõttu jäi see üritus opositsioonile alla.

Kümmekonna päevaga Gruusiale ringi peale teinud Eesti Ekspressi ajakirjanik Raul Ranne sõnas, et väljaspool pealinna kasvab praeguse võimupartei toetus. Näiteks probleemsete Abhaasia ja Osseetia piiri lähistel mäletavad inimesed väga hästi, kuidas Venemaa käituda võib, ja seetõttu hoitakse Ivanišvili avalikult Venemaaga flirtivast hoiakust eemale.

Gruusia valimised on pooleldi isiku-, pooleldi parteivalimised.

Valikuvõimalusi on kümneid, kuid peale numbrit viis kandva Saakašvili partei Ühendatud Rahvusliku Liikumise ja 41 kandva Gruusia Unistuse jääb teistele ainult statisti roll.

Väiksematest parteidest on kõige tugevama positsiooniga kristlikud demokraadid, kes vähemalt eurooplasele paistavad silma omapäraste sümbolitega, mis meenutavad väga Natsi-Saksamaal kasutusel olnud kujundeid.

Kui nad aga peaksid saama parlamendis mõnedki kohad, võivad nad olla just kaalukeeleks võimuspektris. Seejuures on kristlikud demokraadid siiani toetust avaldanud pigem võimuparteile.

Nädalavahetuse ürituste rahvarohkust ja emotsionaalsust nähes ei jäänud küsimust –
ükskõik kumb pool esmaspäeva hilisõhtul võitjaks tuleb, tekitab see vastasleeris tõsiseid proteste.