Walter ja Peter Kohl on avalikult süüdistanud Maike Kohl-Richterit nende isa elu üle sedavõrd suurel määral kontrolli haaramises, et naine kirjutavat tema eest kirju, otsustavat, keda tema juurde lubada, olevat keelanud kokkusaamised nii mõnegi Saksa endise juhi lähemate usaldusalustega – sealhulgas tema endise autojuhi ja fotograafiga – ja hoidvat teda nagu vangi majas, kus nad üheskoos elavad.

Paljastused peredraamast, mis on haaranud Saksamaad nagu mõni Thomas Manni romaan, käidi välja 27-leheküljelises eessõnas raamatule Hannalorest – Walteri ja Peteri emast, kes võttis endalt elu 2001. aastal, olles aastaid kannatanud eluisu halvanud valgusallergia all. 2002. aastal ilmunud bestseller „Hannelore Kohl: Ihr Leben” („Hannelore Kohl: tema elu”) ilmus uustrükina tema 80. sünniaastapäeval 7. märtsil.

Veebruari lõpus üleriikliku telekanali jutusaates üles astudes ütlesid vennad, et nad tahavad ära rääkida oma isa loo, mida nad nimetasid „traagiliseks allakäiguks”, ja jagada ka üksikasju sellest, kuidas ta on üha enam kaotanud kontrolli oma elu üle. Kirjeldades suhete purunemist 82-aastase isa ja tema poegade vahel, rääkis Peter Kohl valust, mida ta tundis, kui luges 2008. aasta mais isa abiellumisest Richteriga tabloidist Bild, mille peatoimetaja Kai Diekmann on väidetavalt üks väheseid inimesi, kel on seni veel ligipääs Kohlile.

Noorem vend Peter ütles pisaraid tagasi hoides, et ei ole näinud oma isa 2010. aasta maist saati. Ta kirjeldas, kuidas püüdis koos tütrega minna külla lapse vanaisale Edela-Saksamaale Oggersheimi Ludwigshafeni lähedale, kus Kohl elab. „Ukse avas vägagi põlastavas pahameeles Maike Richter,” meenutas ta. „Ta viitas, et ma läheksin elutuppa, kus ratastoolis istus isa, selgelt täiesti õnnelik, et nägi taas mu tütart. Ta hoidis lapselapse kätt kümmekond minutit ja ütles siis: „Te parem minge nüüd, muidu tuleb mul taas pahandusi.””