Vastavasisuline avaldus ilmus täna Hiina välisministeeriumi kodulehele, kus asutuse ametlik kõneisik Hua Chunying vastas talle esitatud küsimusele Eesti-Hiina suhete kohta, mis „põrkusid raskustega peale Eesti poliitikute kohtumisi dalai-laamaga 2011. aasta alguses“.

„25. septembril kohtus Hiina asevälisminister Eesti suursaadikuga Hiinas. Eesti poole sõnul on viimaste aastate negatiivsed mõjud Eesti-Hiina suhetele olnud kahetsusväärsed. Eesti pool peab väga tähtsaks sõbralike suhete ja koostöö arendamist Hiinaga, toetab jätkuvalt ühe-Hiina poliitikat ja tunnustab Tiibetit Hiina selge osana. [Eesti] ei toeta mitte mingisugust separatistlikku tegevust või jõudu, mis taotleb niinimetatud Tiibeti iseseisvust ja õõnestab Hiina territoriaalset terviklikkust,“ teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja vastuseks.

Järgmiseks andis ta mõista, et Hiina valitsus võttis need Eesti poolsed kinnitused vastu ja kolme aasta tagune intsident on nüüd lõpuks lahendatud. „Hiina pool kinnitas eelpool toodud Eesti avalduse kättesaamist ja avaldas mõistmist nende positsiooni suhtes taolisi tundlikke teemasid kohasel viisil käsitleda. Hiina valitsus peab ülimalt oluliseks sõbralikke ja koostöövalmeid suhted Eestiga. Mõlemad pooled leppisid kokku pikaajaliste, tervete ja jätkuvate kahepoolsete suhete kasvatamises, mis baseeruvad mõlemapoolsel austusel ja võrdsusel,“ lisas pressiesindaja.

2011. aasta augustis otsustasid muuhulgas tolleaegsed IRL-i kuuluvad valitsuse ministrid ja ka president Toomas Hendrik Ilves väljapaistvalt kohtuda Eestit väisanud dalai-laamaga. Sel ajal kinnitati agaralt, et sellisel otsusel ei ole mingit mõju Eesti suhetele Pekingiga.

Paraku osutus reaalsus teistsuguseks niisamuti kui teistel Euroopa riikidel, mille valitsuse liikmed selliseid samme astusid. Hiina külmutas Eestiga kõrgetasemelised poliitilised sidemed – kogu selle perioodi jooksul pole Hiinast Eestisse aga ka vastupidi toimunud ühegi tähtsama riigijuhi visiiti.

Eesti välisministeerium ja diplomaadid nägid aastaid vaeva, et üritada külmutatud suhteid taas elustada. Eesti Päevalehele ja Delfile teadaolevalt lõpetas Hiina Eesti valitsusele kehtestatud külma õlakehituse poliitika sel nädalal Pekingis diplomaatilisi kanaleid pidi üle antud Eesti-poolsete vabandustega üleküllatud ametlik valitsuse kiri.

Täpselt samamoodi ametlikult ja kirja vormis on pidanud vabandama mitmed teisedki Euroopa riigid, kes on dalai-laamat valitsusliikmete või riigijuhtide tasemel võõrustanud.