Hispaania ja Maroko suhted olid veel paar päeva tagasi äärmiselt soojad. Lisaks sellele, et kuningas Mohammed VI jätkab oma isa sõprust kuningas Juan Carlosega (see suhe on isiklikust karakterist hoolimata mitmel korral leevendanud riikide pingeid), seob kahte maad tihe koostöö nii immigratsiooni, majanduse, poliitika kui ka kultuuri vallas.

Ainult prantslaste eelistamist Maroko allhankelepingute jagamisel peavad hispaanlastest ettevõtjad otseselt Madridi diplomaatia saamatuse süüks. Viimaste aastate pilvitute suhete valguses on Hispaania üritanud seda viga parandada, kuid edutult. Alles mõni nädal tagasi käis Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Rabatis ning viis võidukalt Pariisi kaasa kohvritäie Maroko avaliku sektori lepinguid Prantsuse firmadele.

Kõige selle taustal on Ceuta ja Melilla kuulunud kahe riigi suhetes tabuteemade hulka. See tähendas vaikivat kokkulepet, et Hispaania kuningapaar ei külasta enklaave ning Maroko ei räägi linnadest kui oma koloniseeritud aladest.

Käesolev nädal aga algas ajaloolise sündmusega: Juan Carlos ja Sofia külastasid pärast 32 aastat troonilolekut esmakordselt Ceutat ja Melillat. Tegemist on muidugi poliitilise otsusega, mis võib järgmise aasta märtsis toimuvaid üldvalimisi silmas pidades valitsevale Sotsialistlikule Töölisparteile nii mõnegi trumbi kätte mängida. Seda aga muidugi juhul, kui Maroko ärritus on mööduv nähtus. Hispaania välisministeerium avaldusi ei tee ja vaidlustesse ning sõnasõtta ei lasku, sest ei pea olukorda sugugi plahvatusohtlikuks.

Värvikas ajalugu

Ceuta ja Melilla on oma asukoha tõttu olnud sõdade ja vaidluste objektiks sajandeid. Foiniiklastele, kartaagolastele ja roomlastele kuulunud Ceuta hõivasid 1415. aastal portugallased, 17. sajandil ühendati linn lõplikult Hispaaniaga. 1497. aastast Madridile alluv Melilla on kannatanud läbi aegade muslimisõdalaste rünnakute all.

Peaminister soovib lõppu okupatsioonile

•• Samal ajal, kui Ceuta ja Melilla elanikud ostsid poode Hispaania lippudest tühjaks ning kaunistasid oma kodulinna tänavaid lipuvärvides riide ja lilledega, pritsisid Maroko ajalehed ning poliitikud tuld.

•• Maroko peaminister Abbas al-Fassi kõrvutas Ceuta ja Melilla olukorra Iisraeli okupeeritud Palestiina aladega. Vaatlejate arvates otsitakse sedamoodi ülejäänud araabiamaailma toetust Maroko eesmärgile enklaavid oma riigiga ühendada.

•• Ajalehed trükkisid ära valitsusjuhi julge avalduse: “Dekoloniseerimine on päevakorral veel neis vähestes tulipunktides, nagu Palestiina, Ceuta ja Melilla ning Vahemere saared (see tähendab Hispaaniale kuuluvaid kaljunukke, mida Maroko rannajoon on täis puistatud – autor).”

•• Maroko nimetab kuningapaari visiiti selgeks provokatsiooniks, mis ohustab viimaste aastate jooksul soojenenud kahe riigi suhteid. Peaminister al-Fassi nõuab Hispaanialt “tõsist dialoogi” nende alade kuuluvuse üle. Mitmes linnas toimusid paarisaja inimese osalusega meeleavaldused, kus Ceutat ja Melillat kujutati plakateil Maroko osana.