Korraga on juba ammu taga­plaanile vajunud Kosovo kõigi jaoks jälle äärmiselt tähtis. Arvajad ei piirdu mitte ainult Hispaania valitsuse ja välismaiste liitlaste vaheliste suhtlusprobleemide kritiseerimisega ja taolisele käitumisele võimalike selgituste otsimisega, vaid lähevad otse lahvatanud skandaali „ilmseima” põhjuseni – kaitseministri sooni.

Küll oli Chacóni avaldus kaitseministri kohta lubamatult, et mitte öelda naiselikult spontaanne, ootamatu, üllatav. Küll pidi Hispaania peaministri José Luis Rodríguez Zapatero „silmatera” vigu minema Washingtoni parandama valitsuse riigisekretär Bernardo Leon, küll pidi seda telefonitsi tegema välisminister Miguel Ángel Moratinos. Pea­le selle armastavat „kergemeelne” Carme Chacón ainult fotodele jääda: näiteks kaheksandat kuud rasedana Afganistani lennates ja smokinguga sõjaväeparaadil vägede ette ilmudes.

Teisisõnu on Hispaania valitsuse järjekordse välispoliitilise arusaamatuse põhjustajaks ja ainusüüdlaseks 38-aastane korrektne, nii omade kui ka opositsiooni poolt väga hinnatud poliitik, kellel on üks „viga”. Ta on naine.

Ent Carme Chacón pole ilmaasjata jõudnud kaitseministri positsioonile. Naist tema soo tõttu diskrediteerida püüdvad kommentaarid ei sega ta tööd ega sõnu. Teisipäeval Cádizis toimunud pressikonverentsil kinnitas ta vankumatult, et otsus Kosovost Hispaania sõdurid koju tuua polnud ei spontaanne ega sündinud üleöö ning sellest teatamisel ei tehtud vigu. Vastupidi. Chacóni sõnul võeti otsus vastu „kogu valitsuse kindlal üksmeelel” ja ta tahtis sellest sõduritele isiklikult teatada. Nii oli tema meelest õige, korrektne viis talitada ja nii tehtigi.

Hispaania missioon on Kosovos lõppenud. Ja lõppes tegelikult juba aasta tagasi, kui albaanlased kuulutasid välja iseseisvuse. Hispaania Kosovot riigina ei tunnusta ja liitlastele suunatud meeldetuletusena teatas Chacón, et „sellegipoolest jäädi vastutustundlikult, solidaarselt ja lojaalselt piirkonda edasi”. Nüüd tulevad sõdurid enne septembrit Kosovost koju tagasi. „Teatasime sellest kohe alguses,” ütles ta kindlalt. „Samuti informeerime kõigest enne vägede väljaviimist ja selle jooksul ning tegevus toimub koostöös liitlastega.”

Kaks eri missiooni

Pressikonverentsil viibinud ajakirjanikud proovisid ministrilt välja peilida põhjendusi tekkinud arusaamatuste kohta liitlaste ja eelkõige Ameerika Ühendriikidega, kes kaebasid vähese informatsiooni üle.

Carme Chacón teatas kindlameelselt, et „suhted USA-ga on suurepärased” ja ilmselt on segaduse tekitanud tõsiasi, et ei tehta või ei taheta teha vahet kahel Kosovo missioonil.

„Eksisteerib kaks eri missiooni, üks enne Kosovo iseseisvumist ja teine pärast seda. Hispaania osaleb esimeses, kuid mitte teises ega hakka kunagi osalema, ehkki seda teevad teised liitlased, kes tunnustavad iseseisvust,” selgitas minister Chacón oma seisukohta.

Asjatud žestid liitlastele

••    Nähes NATO ja USA reageeringut, on ilmselge, et kõike oleks saanud paremini korraldada, teatada ja esitada. Siin aga pole kaitseministri sooga mingit pistmist ning vihjed sellele on seksistlikud ja seega vastuvõetamatud.

••    Eksimus on terve Hispaania valitsuse oma, mis pealegi on olukorra leevendamiseks tei­nud juba paar kaheldava väär­tusega žesti.

••    Fakt, et riigisekretär saadeti klaarima segadust, mis oli sama­väärne nii NATO peakorteris Brüsselis kui ka Washingtonis, just ookeani taha, võib USA kätte mängida trumbi ehk tead­mise, et Hispaania peab tähtsamaks suhteid USA-ga kui mitme osapoolega NATO-ga.

••    Isegi siis, kui selline eelistus nõuab varasematest sõ­nadest taganemist ja Hispaanial tuleb Afganistani saata lisavägesid.