Paar päeva varem oli randa jõud­nud 78 inimesega veesõiduk ning eelmise nädala teisi­päeva hommikul avastati sadakonna kilomeetri kaugusel Tenerifest järgmine 56 sisserändajaga alus.

Tänu EL-i abikäele ja tõhustunud koostööle merepiiri valvamises saabus mullu sel viisil Hispaaniasse ainult 13 500 inimest. Osal neist õnnestub maale jõudes põgenema pääseda, kuid ülejäänuid ootab kinnipidamiskeskus.

Hispaanial on õigus sisserändajaid kinni hoida kuni 40 päeva. Valitsuse teatel pikeneb see aeg peagi 60 päevani ja erijuhtudel 70 päevani. Kinnipidamisaja jooksul peab riik tegema kindlaks põgeniku päritolumaa ja korraldama riigist väljasaatmise. Kui selle aja jooksul ei suudeta päritoluriiki tuvastada, lastakse ta tänavale ilma dokumentideta ja käsuga, et ta ise Hispaaniast lahkuks. See käsk läheb aga kurtidele kõrvadele ja toob lisa neile ligi 800 000 „paberiteta” sisse­rännanule, kes Hispaania tänavatel tööd ja eluvõimalusi otsivad.

Norm nädalaks

Sellise tegelikkuse taustal lahvatas skandaal eelmisel nädalal tulnud uudise peale, et Villa de Vallecasi politseinikele on ette antud arv, kui palju dokumendita immigrante tuleb nädalas arreteerida. Hiljem selgus, et ka mujal Hispaanias avaldatakse politeinikele survet illgaalide jahtimiseks.

Vahistatute hulk sõltub kuritegude ja immigrantide arvust piirkonnas. Villa de Vallecasis elab ligi 74 000 inimest, kellest 12 250 on immigrandid. Kinnipeetavate arvuks on rehkendatud 35 nädalas. Kui seda kokku ei saada, siis tuleb lisa otsida väljastpoolt piirkonda.

Seejuures tuleb immigrantidelt küsida, kust nad pärit on, sest eelkõige otsitakse marokolasi, keda on kõige „soodsam” sünnimaale tagasi saata, kuna reis toimub maad ja merd mööda.

Siseminister: tegu oli eksitusega

•• Politseinikke, kes nädala üles­ande täidavad, ootavad mitmesugused soodustused, näiteks vabad päevad. Need, kes ei suuda plaani täita, võivad aga kaotada koha, peavad tegema ületunde või töid, mida teised teha ei taha. Või nad saadetakse teise linna.

•• Vastuseks poleemilisele uudi­sele järgnenud pahameelelainele kinnitas siseminister Alfredo Rubalcaba, et ilmselt on tegemist arusaamatusega, sest riik pole politsei prioriteediks kunagi seadnud dokumentideta immigrantide kinnipidamist, vaid ikka kuriteoga seotute arreteerimise.

•• Järgmise päeva hommikul aga anti ametlik teade, milles öeldakse, et politseinike tööülesannetest ja eesmärkidest kõrvaldatakse „arvulised” saavutused ning keskendutakse kvantiteedi asemel kvaliteedile.