Erak armastas neljapäevi ja reedeid. Hommikupooliku viimastel tundidel astus ta mõnda väiksemasse pangakontorisse nagu iga teine klient. Käes väike nahkportfell ning seljas laitmatu ülikond.

Kui tähelepanelikult vaadata, siis tundus ülikond mehele pisut suur, justkui sooviks edev mees oma isepäiseid kehakumerusi varjata. See-eest juuksed ja habe olid juba kuid piiramata, mida ükski oma välimuse eest hoolitsev härra endale kunagi ei lubaks. Võib-olla just seepärast varjas Erak vahest oma väljakasvanud juuksepahmakat soniga, et vastuoluline välimus kahtlusi ei tekitaks.

Töönädala viimaste päevade viimastel hommikutundidel on väikestes pangakontorites tavaliselt suur hulk raha. Erak teadis seda. Ta teadis ka seda, et kaks minutit on piiraeg, mille jooksul peab ta oma kaasosalisteta plaanitud röövi lõpule viima.

Erak astus rahulikult kontorisse, teda ei häirinud kunagi turvakaamerate väike põrin, mis püüdsid järjekordse siseneja nägu fokusseerida. Ta teadis, et salvestiste kehv kvaliteet ja metsistunud välimus teevad praktiliselt võimatuks siseneja ära tunda. Sõrmeotsad läbipaistva kleeplindiga kaetud astus Erak leti äärde ja käskis telleril, ise külmavereliselt püstolit näidates, kõik kassas olev raha portfelli laduda. Erak polnud liiga ahne: ta ei palunud kunagi seifi lahti teha, vaid piirdus summadega, mis telleril oli kiiresti käepärast võtta.

Seetõttu oligi ta tavaliselt rahu ise. Vaid ühel viimastest röövkordadest Erak vihastas ning haavas tellerit, sest tollel oli talle anda vaid 18 000 eurot. Sellest ei jätku Erakul aga isegi järgmise operatsiooni plaanimiseks, mis uurijate sõnul läheb kurjategijale maksma umbes 36 000 eurot aastas.

Tema 36 pangaröövi jooksul on olnud ka mahlakamaid saake, kord sai ta kahe minuti jooksul 108 000 euro võrra rikkamaks, ja kogu kümne aasta jooksul röövitud summa ulatub politsei sõnul üle 700 000 euro.

Laia haardega

Puutumata ei jäänud pea ükski Hispaania osa: Murcia, Huesca, Ciudad Real, Albacete, Lugo, Castellón, Madrid... Oli aeg, kui politsei hakkas talle kandadele astuma, ent pikemalt mõtlemata avas Erak tule ning tappis kolm politseinikku.

14 aastat tagaotsimist, vihjete ootamist, jälgede ajamist ning nende aastate jooksul üle 60 kahtlusaluse. Ainuke info, mida politsei arvas ohtliku röövli kohta omavat, piirdus umbkaudse vanuse (45–55 aastat) ja pikkusega (170–180 cm), arvati, et tegemist on parukat ja võltshabet kandva mehega ning usutavasti on tal sõjaväeline ettevalmistus, mis selgitab mehe laitmatut relvakäsitusoskust. Ilmselt kannab ta ka kuulivesti ning midagi veel, et paksem välja näha.

Müüt kirjeldas Erakut külma, kaalutleva ning vägivaldse mehena.

Nüüd on Erakul nägu ja nimi

•• Juuni alguses saab politsei vihje ühe Jaime-nimelise mehe kohta, kes võib infoandja sõnul olla tagaotsitav Erak. Vihje tuleb mehe naabrite hulgast, kes kirjeldavad teda lihtsalt “konfliktse ja paranoilise hulluna”.

•• Pea kõigil üleaedsetel Madridi Monte Roza naabruskonnas oli mehega mingi kana kitkuda. Mitu korda käis isegi politsei tülisid lahendamas ning Jaimel oli ka üks kohtuasi pooleli. Naabrite sõnul elas 51-aastane mees ridaelamuboksis oma ema ja kahe lapsega (inglannast naisest oli ta lahutatud) ning armastas alkoholi ja võõraid naisi hilistel öötundidel koju tuua.

•• Politsei hakkas meest jälitama ning märkas, et viimasel ajal käis Jaime tihti Portugalis oma furgoonil numbrimärke vahetades. Mõlema riigi politsei jälitas meest kuni Figuiera de Fozini, 140 km Oportost, kus Erak plaanis järjekordset pangaröövi. Politsei arreteeris mehe hetkel, kui raskelt relvastatud Erak oli end juba teiseks maskeerinud ning seisis rööviks väljavalitud pangakontori lähistel.

•• 51-aastase Jaime Jimenéz Arbe karjäär viimaste aegade kuulsaima ja otsituima pangaröövlina on läbi. Politsei kahtlused, et tegemist on sõjaväelase, endise politseiniku või turvamehega, jäid alusetuks. Tegelikkuses ei olnud Erak omal ajal läbi teinud isegi sõjaväeteenistust, sest ta põdes vaimuhaigust nimega paranoia...