Madridis mõistetakse õigust 11. märtsil 2004 toimunud rongi-plahvatuste arvatavate autorite ja kaasosaliste üle. Neljas vagunis lõhatud kümme pommi tapsid 191 ja vigastasid 1824 inimest.

Tegu on riigi ajaloo suurima kohtuasjaga: seitse prokuröri, kaks riigiadvokaati ning 23 tsiviilnõuete advokaati nõuavad 650 tunnistaja toel 29 süüalusele, keda kaitseb 26 advokaati, karistuseks kokku 270 885 aastat vanglakaristust. Hispaania seaduste kohaselt peab igaüks neist aga tegelikult ära istuma maksimaalselt vaid 40 aastat, seda muidugi juhul, kui nende süü kohta leidub piisavalt tõendeid.

Tragöödia tekitatud haavad pole rahva mälus siiani armistunud ning seetõttu on toimuv õigusjanustele hispaanlastele mõõtmatult tähtis.

Kahtlust tekitavat on aga rohkem kui küllalt, alates võimudele ebamugavast infost, nagu ei jaguks süüdistajatel piisavalt asitõendeid kohtualuste süüdi-mõistmiseks, kuni eri vande-nõuteooriateni välja. Peamise konspiratsiooniteooria kohaselt, mida toetab eelkõige opositsioonis olev Rahvapartei ning umbes 30 protsenti hispaanlasi, oli 11. märtsi terroriakti autoriks baskide äärmusrühmitus ETA või vähemalt tegid baski terroristid islamistidega koostööd, aga valitsus ei tahtvat seda mingil salapärasel põhjusel tunnistada.

Esimene süüalune eitab kõike

Esimesena astus süüpinki üheks terroriakti idee autoriks peetav Rabei Osman Sayed Ahmed ehk “Egiptlane Muhamed”, kes esialgu keeldus igasuguste selgituste andmisest, ent hiljem otsustas oma advokaadi küsimustele siiski vastata. Ootusärevus oli suur nii väljaspool kohtumaja kui ka saalis – koguni araabiakeelset juttu hispaania keelde vahendanud tõlk sai oma aegluse ning pikkade mõttepauside tõttu kohtuniku käest pragada.

“Egiptlane Muhamed” näitas kohtule aga oma paremat poolt, käitudes viisakalt, rahulikult ja aupaklikult. Ta eitas igasugust seost terroriaktiga ning mõistis toimunu lausa hukka.

Riigiprokurör nõuab aga kohtualusele 38 656 aastat vanglakaristust. Peamiseks süütõendiks tema vastu on Itaalia politsei helisalvestised mehe Milano korterisse paigutatud mikrofonidest, kuhu ta on öelnud: ”Madridi operatsioon oli minu idee... Nad olid kõige kallimad sõbrad... Hukkusid märtrid, halastagu neile Allah!”

“Egiptlane Muhamed” aga väidab, et lindistustel kõlav hääl ei kuulu temale ja et talle pole siiani tehtud asjatundlikku häälekatset.

Kohtupidamine võib venida jõuludeni

•• Reedel kohtu ette astunud Youssef Belhadj, keda süüdistajad peavad pärast rünnakut leitud videos esinevaks maskis meheks, eitas samuti oma seost terroriteoga. Kaetud näoga mees nimetab end lindil al-Qaida Euroopa eestkõnelejaks ning võtab rünnaku omaks.

•• Uurijad leidsid aga, et rünnak oli küll inspireeritud al-Qaida tegevusest, kuid pommiplahvatuse organiseerijatel puudusid sidemed Osama bin Ladeni loodud terroriliikumisega.

•• Ka kolmas olulisem kahtlusalune – Hassan el Haski, keda peetakse Maroko islamisõdalaste grupi Hispaania allüksuse juhiks – ei tunnistanud oma süüd. Selle organisatsiooniga seostatakse mitmeid  rünnakus osalenuid, mees ise kinnitas küll kohtule, et gruppi pole üldse olemaski.

•• Kohtu all on ka üheksa hispaanlast, kes väidetavalt osalesid lõhkeainete muretsemises, müümises ja terroristide kätte toimetamises.

•• Protsess ähvardab venida algse viie kuu asemel kaheksa kuuni,  kohtuametnikud on tunnistanud, et lõplikku kohtuotsust on oodata ehk alles enne jõule.